Te voet of met de fiets door de sneeuw? Met deze tips breng je het er veilig van af
Foto: michel vanneuville
Iedereen die vandaag de weg op moet, is intussen gewaarschuwd. In heel Vlaanderen geldt een code oranje voor gladde wegen. Heb je geen andere keuze dan je toch te voet of met de fiets te verplaatsen, neem dan deze handige tips eens door.

Met de fiets besneeuwde wegen trotseren: het is geen pretje. Toch zijn er enkele manieren om je verplaatsing zo comfortabel en zo probleemloos mogelijk te laten verlopen.

LEES OOK: Met deze tips rij je veiliger door de sneeuw

  • Zet je zadel iets lager. Zo kan je makkelijker met je voeten bij de grond.
  • Kies voor een lagere versnelling. Zo hoef je geen grote kracht te zetten op de trappers. Want hoe zwaarder je moet trappen, hoe groter de kans dat het achterwiel onderuit schiet.
  • Laat lucht uit je banden. Als het bandoppervlak op het wegdek groter is, heb je meer grip. Je hoeft niet met al te zachte banden te rijden, maar hard opgepompte banden zijn in ieder geval onveilig op gladde wegen. Als de vorstperiode voorbij is, kan je de banden weer oppompen.
  • Rem niet of nauwelijks. Als je remt op een gladde ondergrond, slip je altijd weg. Doe het dus gewoon wat rustiger aan op de fiets.
Te voet of met de fiets door de sneeuw? Met deze tips breng je het er veilig van af
Foto: BERT DE DEKEN

Ook voor voetgangers is er één ultieme tip om gebroken en gekneusde ledematen te voorkomen.

  • Stap als een pinguïn. Duitse artsen raden al langer aan om op gladde wegen zeer langzaam en met kleine pasjes te stappen. Probeer je gewicht niet te verdelen op beide benen - zoals een mens normaal doet - maar verleg je zwaartepunt naar je voorste been. Zoals een pinguïn dus.
Te voet of met de fiets door de sneeuw? Met deze tips breng je het er veilig van af