Stormloop op bitcoin-futures
Futures wakkeren bitcoin-hype nog aan Foto: AFP

Op de eerste dag van de lancering van bitcoin-futures was er zo veel interesse dat de handel twee keer werd stilgelegd en de website van de beursuitbater van Cboe het even begaf.

Bij de lancering van eerste bitcoin-futures ging de koers al meteen spectaculair de hoogte in. Na tweeënhalf uur werd de handel even stilgelegd en na vier uur een tweede keer, wegens te hevige koersschommelingen. De futures bereikten een piek van 25 procent boven de startkoers. De website van de derivatenbeurs Cboe, waar de futures verhandeld worden, ging zelfs tijdelijk plat wegens de grote interesse. In de eerste drie uur werden meer dan duizend contracten verhandeld.

Met de lancering van de futures is het nu ook mogelijk om vanop Wall Street te beleggen in de cryptomunt bitcoin, waarvan de koers dit jaar al meer dan 1.600 procent steeg. Ook grote, traditionele beleggers zoals pensioenfondsen kunnen daardoor instappen. Want in tegenstelling tot de bitcoin zelf zijn de futures gereguleerd en goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder. Je hoeft zelf geen bitcoins te kopen om toch te kunnen deelnemen aan de handel in bitcoin-futures.

Futures zijn typisch producten voor institutionele beleggers. Veel grote beleggers wachtten al maanden om een graantje te kunnen meepikken van de hallucinante koersstijgingen van de bitcoin. Al neemt volgens kenners het risico toe dat de zeepbel zal knappen, nu ook dergelijke grote spelers zich mengen.

Sommigen verwachtten dat de futures, die anticiperen op het verloop van de koers van de bitcoin zelf, de bitcoin-hype wat zou temperen, maar voorlopig is niets dus minder waar. Ook de waardering van de bitcoin zelf steeg nog met meer dan 4 procent tegenover vrijdag.

In België is het niet mogelijk in futures te handelen. De toezichthouder FMSA verbiedt handel in beleggingen die zijn afgeleid van ingewikkelde of niet-gereglementeerde producten als de bitcoin. Onlinebroker Lynx kondigt wel aan vanaf volgende week de futures aan te bieden.