Nederland vraagt Interpol dodelijke val Belgisch model te onderzoeken
Ivana Smit in Maleisië, enkele dagen voor haar dood. Foto: Facebook

De Nederlandse ambassade in Maleisië gaat de dood van het jonge Belgisch-Nederlandse model Ivana Smit in Kuala Lumpur onder de aandacht brengen van Interpol. Dat bevestigt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De ambassade heeft contact gehad met de familie van Smit. Die vroeg of de zaak niet onder de aandacht van de internationale politieorganisatie moet worden gebracht, zegt de woordvoerder. 'De ambassade heeft toegezegd dat te zullen doen.' Of dat er ook toe zal leiden dat Interpol de zaak gaat onderzoeken, is nog onduidelijk.

Zaterdag werd bekend dat het Belgisch-Nederlandse fotomodel donderdag in de Maleisische hoofdstad om het leven is gekomen. Volgens lokale media viel Smit van een balkon op de twintigste verdieping van een flatgebouw. Ze zou op de zesde verdieping terecht zijn gekomen en op slag dood zijn geweest.

De familie gelooft niet in een ongeval. 'Ivana had blauwe plekken op haar hals. Echt vingerafdrukken alsof iemand haar daar gegrepen heeft', zegt Marcel Smit, Ivana’s vader, aan de Nederlandse krant AD.

Volgens het Algemeen Dagblad belde Ivana donderdagochtend om 7.25 uur naar haar vriend om te zeggen dat ze bij een Amerikaans koppel was na een avondje uit en dat ze er zou blijven slapen. Op bewakingsbeelden is inderdaad te zien hoe ze samen met het koppel, dat op de twintigste verdieping woont, aankwam bij het appartementsgebouw om 5 uur. Om 10 uur zou ze gevallen zijn. Om 15 uur werd ze pas dood teruggevonden. Helemaal naakt.

De Amerikaanse man beweert dat hij al die tijd lag te slapen, de vrouw dat ze hun dochtertje van vier jaar naar school bracht en toen ook ging slapen. Maar Smit gelooft hun verhaal niet en vindt het 'heel raar' dat ze zo lang niets merkten en niets deden.

Nederland vraagt Interpol dodelijke val Belgisch model te onderzoeken

Haar vader hoorde dat het koppel wel vaker modellen naar het appartement lokt voor seks. De 45-jarige Amerikaanse man volgde Ivana op Facebook. 'Maar drugs en dergelijke seksfeesten zijn uit een wereld die zo ontzettend níet die van Ivana is', stelt haar vader.

De familie is niet te spreken over het 'klungelige' politieonderzoek. Volgens Ivana’s ouders hoorden buren geruzie en geschreeuw, maar wil de politie niets doen met die informatie.

Geen onderbroek gevonden

'Er zijn zoveel vragen', aldus Ivana’s oom aan AD. In het bloed van het jonge model én van de Amerikanen is alcohol, xtc en amfetamine gevonden. 'Dat zijn geen drugs waarvan je gaat slapen', aldus Ivana’s oom aan AD. Hij zegt dat haar kleding is gevonden, maar niet haar onderbroek en schoenen. Volgens hem zou de politie haar telefoon niet bekijken, en niet willen zeggen of de drugs zijn ingenomen toen ze nog leefde en of er sporen van geslachtsgemeenschap zijn gevonden. 'Wij willen een volwaardig onderzoek.'

'De Amerikaan is een rijke zakenman met veel aanzien. We willen niet dat hij zijn invloed en geld gebruikt om de waarheid onder het tapijt te schuiven. We krijgen Ivana er niet mee terug, maar we willen gerechtigheid', vertelt de familie aan De Telegraaf.

Ivana woonde sinds kort weer in Maleisië, waar ze opgroeide bij haar grootouders. Bij haar ouders in het Vlaamse Peer kon ze niet aarden. In Maleisië wilde ze haar modellencarrière verder uitbouwen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig