Peter Dedecker (N-VA) stopt in 2019 met actieve politiek
Foto: belga

Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) stopt in 2019 met de actieve politiek. Op zijn blog kondigt de 34-jarige Dedecker maandag aan dat hij niet opnieuw zal deelnemen aan de parlementsverkiezingen en dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 evenmin op de Gentse N-VA-lijst zal prijken. Dedecker wil zich opnieuw op de technologische wereld storten.

Dedecker kwam in 2010 in het parlement terecht. Hij verwierf vooral bekendheid door zijn aanval tegen de christelijke arbeidersbeweging beweging.net, toen nog het ACW, in de nasleep van de Dexia-affaire. Dedecker verweet beweging.net 'fiscale fraude' met de winstbewijzen die het in handen had van Belfius. Hij had het over schriftvervalsing, belangenvermenging en misbruik van vennootschapsgoederen. Later schreef Dedecker er een boek over.

'Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Ik ben, naast maatschappelijk bedreven, ook nog steeds een techneut in hart en nieren', schrijft Dedecker op zijn weblog. 'Ik wil andere wegen verkennen, ergens tussen mijn oude liefde, de technologische wereld vanuit mijn opleiding tot burgerlijk ingenieur in de computerwetenschappen, en de beleidservaring die ik de afgelopen jaren opdeed'.

Een nieuw mandaat als parlementair combineren met een uitdaging buiten de politiek, ziet Dedecker niet zitten. 'Ik heb niet de gewoonte om op twee paarden tegelijk te wedden', luidt het. 'Zo heb ik in 2010 ook mijn eerdere professionele activiteiten, als onderzoeker aan de Universiteit Gent, afgerond om volop voor de invulling van mijn parlementair mandaat te kunnen gaan'. Wat zijn professionele toekomst zal brengen, staat dus nog niet vast.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig