Reizigers moeten ook dinsdag nog rekening houden met vertragingen en annuleringen op Brussels Airport als gevolg van het winterweer. Maandag werd de helft van alle geplande vluchten geannuleerd. Voor gestrande reizigers zijn er bedden voorzien. Sneeuwval veroorzaakte maandag grote problemen in het hele land. Door het winterweer hebben de Vlaamse snelwegen er de drukste dag van het jaar opzitten.

Voor de meest recente verkeersinformatie kunt u terecht op de website van het Vlaams Verkeerscentrum

Op Brussels Airport zijn maandag zowat 300 vluchten geannuleerd. Dat betekent dat tienduizenden passagiers niet konden vertrekken. Het gaat om de helft van de voorziene vluchten, zegt woordvoerster Florence Muls van Brussels Airport. 'Het is de combinatie van de lage temperaturen, de sneeuw en de hevige wind die vliegen moeilijk tot onmogelijk maakt', klinkt het.

In de Brabanthal in Leuven is een medische hulppost ingericht om gestrande reizigers op te vangen. Rode Kruis-Vlaanderen stelde er vijfhonderd veldbedjes op. Daarnaast leverde het vijfhonderd veldbedjes bij Brussels Airport, op vraag van de luchthaven zelf. De noodopvang in de Brabanthal blijft nog zeker open tot dinsdagmiddag. 

Reizigers moeten ook dinsdag nog rekening houden met vertragingen en annuleringen als gevolg van het winterweer. Brussels Airport raadt passagiers aan om regelmatig de status van hun vlucht te controleren. Ook adviseert ze contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. 'Als uw vlucht geannuleerd werd, raden wij aan om niet naar de luchthaven te komen, maar eerst contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij', klinkt het.

Drukste dag op de weg

Door het winterweer hebben de Vlaamse snelwegen er de drukste dag van het jaar opzitten. Dat bevestigt het Vlaams Verkeerscentrum. 'Het was de hele dag door extreem druk met heel moeizaam verkeer', zei woordvoerder Peter Bruyninckx.

'We hebben op alle gebruikelijke plaatsen files gezien, maar vooral in de regio van Gent was het de hele dag erg druk. Die heeft het ergste van de sneeuwval te verduren gehad', aldus Bruyninckx. Verder viel doorheen de dag ook het heel moeilijke verkeer op de E19 van Brussel naar Antwerpen en op de E313 van Antwerpen naar Limburg op.

De barometer van het Vlaams Verkeerscentrum piekte tegen het einde van de voormiddag boven de 600 kilometer file en vertragingen. 

De nacht brengt volgens de voorspellingen nog meer winterse neerslag met zich mee. Bruyninckx waarschuwt automobilisten die toch nog de weg op moeten, onder andere voor gladheid door het smeltwater en de lagere temperaturen. 'Het is niet omdat de weg er sneeuwvrij lijkt bij te liggen, dat je op het gaspedaal moet duwen. We waarschuwen weggebruikers zich niet te laten verrassen. Het kan er door smeltwater nog glad bijliggen.'

Uitgebreide gladheid

Het KMI waarschuwt nog steeds voor gladheid in alle Vlaamse provincies en in Brussel door een sneeuwzone die in de loop van de avond en nacht geleidelijk van het westen naar het centrum en dan naar het oosten van het land opschuift. Daarbij kan plaatselijk nog enkele centimeters sneeuw vallen. Later in de nacht wordt het vanaf het westen geleidelijk wat zachter.

In alle Vlaamse provincies en Brussel geldt code oranje. Dat betekent dat uitgebreide gladheid op de grond wordt verwacht, ofwel door één of enkele flinke sneeuwbuien ofwel door aanhoudende sneeuwval over een langere periode, ofwel door aanvriezende regen of motregen op een bevroren aardoppervlak en op uitgebreide schaal.

'Deze gladheid zal het verkeer erg bemoeilijken of stremmen en zeer gevaarlijk maken', aldus het KMI. 'Hou daarom voldoende afstand in het verkeer en tracht uw verplaatsing zoveel mogelijk uit te stellen. Wees dus voorzichtig en geduldig.'

Voor het grootste deel van het zuiden van het land geldt code geel, of dus iets beter dan in het noorden.

Problemen voor bus- en tramreizigers

Het winterweer verstoort de dienstverlening van De Lijn in alle provincies. In Antwerpen reden de bussen en trams overal met vertragingen die snel oplopen tot een half uur en meer. Ook in West-Vlaanderen zijn er vertragingen op het volledige net, met name in de regio Brugge, Kortrijk en de Westhoek. De Lijn meldde dat er na 20.00 uur geen bussen meer reden in de provincie. In Oost-Vlaanderen reden alle bussen en trams met veel vertraging.

De situatie verbeterde in Vlaams-Brabant en Limburg. In het oosten van Vlaams-Brabant normaliseerde de situatie zich, maar in het westen van de provincie waren de problemen wel nog groter, met name in de regio Grimbergen, Asse en Aalst.

In Brussel zijn inmiddels weer alle verkeerstunnels open, zo meldt Brussel Mobiliteit. Door hevige sneeuwval waren de tunnels maandagvoormiddag gesloten, omdat de wagens bij de uitritten aan het slippen gingen en dat voor gevaarlijke situaties zorgde. Een uur later gingen de tunnels een voor een weer open, met als laatste de Wetstraattunnel richting Zuid.

Stroomstoring West-Vlaanderen

De hevige sneeuwval zorgde ook voor een grote stroompanne in West-Vlaanderen. Door problemen bij twee hoogspanningsposten zaten heel wat huishoudens in de regio Ieper-Diksmuide-Zonnebeke zonder stroom. Rond 17.15 uur vielen door de sneeuw en wind de voedingslijnen op twee hoogspanningsposten uit.

Na vier uur hebben de inwoners weer stroom. 'De toestand van het hoogspanningsnet in West-Vlaanderen is terug genormaliseerd', meldde Elia op Twitter.

LEES OOK: Met deze tips rij je veiliger door de sneeuw

LEES OOK: Te voet of met de fiets door de sneeuw? Met deze tips breng je het er veilig van af

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig