N-VA-Kamerlid Peter Dedecker (34) stapt uit de politiek
Foto: archief/belga
Na Isabelle De Clercq (N-VA) kondigt ook Peter Dedecker (34), Gentenaar en Kamerlid voor N-VA, aan dat hij niet meer zal deelnemen aan de volgende verkiezingen. Ook in de Kamer wil hij in 2019 stoppen, kondigt hij aan in een persbericht. De Gentse N-VA verliest daarmee een jaar voor de verkiezingen twee grote namen.

Peter Dedecker zal niet op de lijst van de Gentse N-VA staan. "In 2018 en 2019 zal ik niet opnieuw deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen en de federale verkiezingen", schrijft hij zondagnacht op zijn website.

Dedecker raakte in 2012 in Gent niet verkozen in de gemeenteraad, maar werkte zich met zijn werk in de Kamer wel in spotlights. Onder meer in het Arco-dossier was hij erg actief. Hij heeft twee jonge kinderen.

"Ik wil andere wegen verkennen, ergens tussen mijn oude liefde, de technologische wereld vanuit mijn opleiding tot burgerlijk ingenieur in de computerwetenschappen, en de beleidservaring die ik de afgelopen jaren opdeed."

Dedecker zegt dat hij zijn mandaat als volksvertegenwoordiger in de Kamer zal uitdoen en lid zal blijven van N-VA, maar niet als actief politicus. Hij wil op zoek gaan naar een job in de privé of in de academische wereld.

De beslissing van Dedecker is de tweede aderlating voor de Gentse N-VA op enkele dagen tijd. Isabelle De Clercq, gemeenteraadslid voor N-VA in Gent en 25 jaar ervaring op de teller, maakte zaterdag ook al bekend met politiek te stoppen. Siegfried Bracke zei vrijdagavond ook al te twijfelen om nog op te komen bij de verkiezingen.

De beslissing van Dedecker om te stoppen werd zaterdag bekendgemaakt op een partijraad van de Gentse N-VA. Maar lijsttrekker Elke Sleurs en Peter Dedecker hulden zich zondag in stilzwijgen, tot Dedecker een persbericht om middernacht postte op zijn website.

LEES OOK: Komt Siegfried Bracke nog op in Gent? 'Nog niets beslist'

Dit schrijft hij: 

"Ik kreeg in 2010 van onze partij en onze kiezers een kans waar ik in de verste verte nooit had van durven dromen. Het is een waar voorrecht geweest om betaald te worden om te doen wat je graag doet, om je gedacht zeggen, vanuit een duidelijke overtuiging. Bijzonder intense en boeiende jaren, bij momenten een ware rollercoaster."

"Jaren waarin ik als één van de vele radertjes binnen onze partij een aantal steentjes in de rivier heb verlegd, met enkele ongelooflijke hoogtepunten. Nooit had ik gedacht dat ik ooit een boek zou schrijven, maar ook dat kwam ervan, met lezingen over heel Vlaanderen."

"Nooit had ik gedacht om door zowel De Standaard, De Morgen als Knack uitgeroepen te worden tot één van de beste parlementsleden, waar ik uiteraard bijzonder fier op ben. Het zijn jaren waarin ik op vele interessante plaatsen geweest ben en enorm veel interessante mensen ontmoet heb waar ik veel van geleerd heb, binnen en buiten onze partij, in het bedrijfsleven en het middenveld. Het waren jaren van enorme mentale persoonlijke verrijking, waar ik altijd met grote tevredenheid op terug zal kijken, met een groot gevoel van dankbaarheid."

"Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik ben, naast maatschappelijk bedreven, ook nog steeds een techneut in hart en nieren. Dat hart voor techniek en technologie – en bij uitbreiding onderzoek en ontwikkeling – is in onze snel veranderende, steeds meer hoogtechnologische wereld steeds sneller gaan slaan."

"Digitale evoluties zoals blockchain, augmented reality, artificial intellingence en robotisering hebben een waar disruptief karakter en zullen voor een immense verandering zorgen. Een verandering die ik niet passief wil volgen, maar waar ik volop deel van wil uitmaken en aan bijdragen."

"Ik heb niet de gewoonte om op twee paarden tegelijk te wedden. Een nieuw parlementair mandaat nastreven om dat vervolgens op automatische piloot in te vullen en te combineren met substantiële activiteiten buiten de politiek, is niks voor mij. Het is mijn bedoeling om mijn mandaat, waarvoor ik in 2010 en 2014 het vertrouwen van de partij en de kiezer kreeg, tot op de laatste dag met de nodige constructieve inzet tot een goed einde te brengen, en nadien andere wegen te verkennen. Op dit moment weet ik dus nog niet waar mijn professionele toekomst ligt."

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig