Frankrijk verbiedt smartphones op scholen
Archiefbeeld Foto: hollandse hoogte / marco okhuizen

‘In september 2018 zullen smartphones niet meer toegelaten worden in het lager en middelbaar onderwijs.’ Dat bevestigt de Franse minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer zondag in Franse media. De maatregel was een belofte van de huidige Frans president Emmanuel Macron.

‘Wordt het gebruik van smartphones verboden in scholen?’ Dat was de vraag van verschillende Franse journalisten dit weekend. Het antwoord van Blanquer was duidelijk: ‘Ja, bij de start van het nieuwe schooljaar in 2018’.

‘We werken momenteel aan het antwoord op die vraag’, verduidelijkte de minister van Onderwijs. ‘De nieuwe regels kunnen verschillende vormen aannemen. U hebt de smartphone misschien nodig voor pedagogische doeleinden, of voor noodsituaties, maar het gebruik van de smartphone moet beperkt worden.’ Blanquer benadrukte dat sommige colleges al maatregelen genomen hebben.

Volgens de minister is dat verbod ook ‘een boodschap voor de publieke gezondheid, die alle families aangaat’. In Frankrijk hebben heel wat leerkrachten de laatste jaren aan de alarmbel getrokken door de ‘plaag’ en de ‘eindeloze oorlog tegen de smartphone’.

De uitrol van de nieuwe maatregel zal waarschijnlijk erg moeilijk verlopen, vermoedt de Franse krant Le Monde. Nu al wordt het gebruik van smartphones tijdens de lessen verboden in Frankrijk, maar wat met het gebruik van smartphones op de speelplaats? Moeten kinderen hun ouders kunnen bereiken? En moet iedereen dan gefouilleerd worden?

Een mogelijke oplossing zijn ‘afsluitbare kastjes’ of lockers. De minister van Onderwijs liet in september weten dat dit een mogelijke piste was.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig