‘The square’ is beste Europese film van het jaar
Foto: *
De European Film Awards kleuren geel-blauw: ‘The square’ heerste over de avond zoals een aap over een diner in de iconische scène uit diezelfde film. Ruben Östlunds satire op de kunstwereld ging met alle grote prijzen aan de haal - als hij genomineerd was als documentaire en animatie had hij die ook nog gewonnen.

De Gouden Palmwinnaar was ook de te verwachten winnaar, maar de film gaat zo wel met véél prijzen lopen: scenario, regisseur, acteur, komedie én beste film. De Academy die mag stemmen ging dus in meerderheid voor een film die al in de prijzen was gevallen in Cannes, waarbij andere, kleinere films de kans missen om ook te delen in het gala. Geen beste beurt voor de dertigste editie van de ‘Europese Oscars’.

De Belgen maakten met ‘Vincent en het einde van de wereld’ en ‘King of the Belgians’ twee kansen op vier in de categorie voor beste komedie. Maar je zag op voorhand al dat ze de duimen zouden moeten leggen voor de almacht van ‘The square’. 

Al die awards zijn uitstekend nieuws voor de Zweden, maar we maken ons stilaan zorgen voor het ego van Ruben Östlund, een man die zijn films net maakt met grote porties zelfrelativering en zelfonderzoek.

De repetitieve awardsverdeling moest in verveling alleen onderdoen voor de awardsshow zelf, die uitblonk in uitzonderlijk lange speeches, niet zelden zonder pointe. Een zeldzaam lichtpuntje van ontroering kwam van Veerle Baetens en Johan Heldenbergh die “If I needed you’ live brachten, uit de soundtrack van ‘The broken circle breakdown’.

'Weinig hedendaagse ­regisseurs fileren onze tijd zo scherp als Ruben Östlund. En met zoveel humor. Alleen heeft hij wel erg veel te vertellen – een assertieve monteur had hem van een halfuur ballast af kunnen helpen. In tegenstelling tot het perfect gebalde Turist, serveert hij hier een opeenstapeling van absurde situaties, om almaar verder de curator en de burgerlijke mens te ontkleden. Tot hij niet meer is dan een acteur die als een aap door een party loopt. Dat laatste gebeurt ook echt, wanneer Terry Notary (Planet of the apes) de film met een performance de nodige climax geeft.

The square is een slimme film over de kronkels waar de westerse man zich van bedient om zichzelf te verlossen van zijn schuldgevoel. Dat heet: de tijdgeest weten te vatten.'
Jeroen Struys
Over de film in zijn recensie

Alle winnaars

BESTE FILM

The Square

BESTE REGISSEUR

Ruben Östlund voor The Square

BESTE KOMEDIE

The Square

BESTE ACTRICE

Alexandra Borbély voor On Body and Soul / Testrol És Lélekrol

BESTE ACTEUR

Claes Bang voor The Square

ONTDEKKING VAN HET JAAR

Lady Macbeth

BESTE DOCUMENTAIRE

Communion / Komunia Poland

BESTE KORTFILM

Timecode 

BESTE ANIMATIEFILM

Loving Vincent

BESTE SCENARIO

Ruben Östlund voor The Square

CO-PRODUCTIE

Cédomir Kolar

SOUND DESIGNER

Oriol Tarragó voor A Monster Calls

HAIR & MAKE-UP ARTIEST

Leendert van Nimwegen voor Brimstone

COMPONIST

Evgueni & Sacha Galperine voor Loveless

KOSTUUMDESIGN

Katarzyna Lewinska voor Spoor / Pokot

PRODUCTIEDESIGN

Josefin Åsberg voor The Square

EDITOR

Robin Campillo voor BPM (Beats Per Minute)

ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA (Honorary Award)

Julie Delpy

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD

Aleksandr Sokurov