Uderzo legt klacht neer tegen veiling van zijn tekeningen
Uderzo Foto: AFP

Een veiling van tekeningen en drukplaten van de hand van Albert Uderzo, een van de geestelijke vaders van Asterix, is in Brussel uitgesteld nadat de tekenaar zelf een klacht indiende voor ‘misbruik van vertrouwen’.

‘Die tekeningen werden van mij geleend rond 2012, ik weet niet meer waarvoor. Men vraagt mij vaak eerste tekeningen om die te gebruiken voor boeken’, zei Uderzo aan AFP. ‘Ik ga uiteraard niet akkoord met deze verkoop.’

De veiling, waarop tekeningen geveild zouden worden die gemaakt werden tussen 1940 en 1963, stond gepland voor 17 december bij veilinghuis Lembertz in Brussel. Afgelopen dinsdag legde Uderzo in Neuilly-sur-Seine een klacht neer voor ‘misbruik van vertrouwen’. Dit werd bij een gerechtelijke bron vernomen.

‘Meneer Uderzo zegt dat de platen verdwenen in 2012, wat helemaal niet klopt, maar ik heb er toch voor gekozen om de verkoop uit te stellen en te wachten tot justitie haar werk heeft gedaan’, zegt Alain Huberty, die samen met Marc Breyne de veiling organiseert.

‘Dertig jaar geleden kregen tekenaars niet altijd de platen van hun strips terug van de uitgevers en sommigen eindigden in de vuilnisbak’, legt Huberty uit. ‘Mensen die er werkten namen ze soms mee zodat ze niet weggegooid werden.’ ‘Tegenwoordig zijn de platen geld waard en nemen de klachten toe. ‘ze zijn van mij’, ‘ze zijn gestolen’, enz.’