Directeur Grote Moskee in Brussel wil erkenning aanvragen
Foto: Photo News

De Grote Moskee in Brussel is bereid om erkenning door de Belgische Staat aan te vragen, dat zegt de nieuwe directeur Tamer Abou Elsaod in een interview met Het Journaal op Eén. ‘We zijn er klaar voor.’

‘We kunnen eraan beginnen, we willen er meer informatie over, we willen weten wat het inhoudt voor ons, wat onze verplichtingen zijn, wat de voordelen zijn’, zegt Tamer Abou Elsaod over de aanvraag tot erkenning. ‘We zijn er klaar voor, we doen het.’

De Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark en haar administratieve poot, het Islamitisch en Cultureel Centrum (ICC), worden rechtstreeks aangestuurd door Saudi-Arabië, nadat koning Boudewijn het gebouw eind jaren zestig aan de toenmalige Saudische koning had geschonken, die er de Grote Moskee inrichtte.

Maar in de decennia nadien ontpopte het Islamitisch en Cultureel Centrum (ICC), de administratieve poot van de moskee, zich tot een bron vanwaaruit het wahabisme zich over ons land verspreidt.

Voorwaarde voor concessie

De vorige directeur van de Grote Moskee had zich in maart tijdens de parlementaire onderzoekscommissie 22/3 al bereid verklaard om de erkenningsprocedure op te starten, maar dat is tot dusver nog niet gebeurd.

Intussen is de situatie anders. Er is een nieuwe directeur én de onderzoekscommissie adviseerde onlangs de vergunning voor de uitbating niet te verlengen, tenzij er een officiële erkenning aangevraagd wordt. De nieuwe directeur is bereid die aanvraag in te dienen.