Bosbranden Californië eisen eerste dode
Foto: AP

De bosbranden in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië hebben een eerste dode geëist. De brandweer strijdt in de regio tegen zes verschillende branden, waardoor al vele tienduizenden mensen geëvacueerd moesten worden.

Een 70-jarige vrouw was woensdagavond al om het leven gekomen toen ze met de wagen wegvluchtte uit Ventura, ten noorden van Los Angeles, zo is zaterdag bij de lokale overheid vernomen. De vrouw werd langs de evacuatieroute aangetroffen in een wagen die betrokken was bij een ongeval. Volgens de krant LA Times had ze brandwonden opgelopen en te veel rook ingeademd.

De zes verschillende bosbranden in de regio hebben samen al een gebied van 640 vierkante kilometer getroffen. Zowat 200.000 mensen hebben noodgedwongen hun huis moeten verlaten. Eerder werden ook al tientallen paarden levend verbrand door het uitdeinende vuur.

De grootste brand, die Thomas genoemd wordt, heeft al 534 vierkante kilometer in de as gelegd. De brandweerlui hebben nog maar tien procent van die brand onder controle gekregen. Het vuur breidt zich ook nog altijd uit naar het noorden en ook in richting Santa Barbara, in het westen.

De Amerikaanse president Donald Trump had vrijdag de noodtoestand uitgeroepen in Californië. Door die beslissing kunnen snel noodfondsen vrijgemaakt worden voor de districten Los Angeles, Riverside, San Diego, Santa Barbara en Ventura.