De Amerikaanse president Donald Trump heeft op een rally in Florida openlijk zijn steun uitgesproken voor Roy Moore, de Republikeinse kandidaat-senator voor de staat Alabama die ervan wordt beschuldigd seksuele toenadering te hebben gezocht tot minderjarigen.

‘Ga naar buiten en stem voor Roy Moore.’ Trump had vrijdag op een rally in Pensacola, Florida maar een belangrijk doel voor ogen: ervoor zorgen dat de Republikeinse kandidaat dinsdag de lege Senaatszetel van Jeff Sessions (die Trumps minister van Justitie werd) kan opvullen voor de staat Alabama.

Moore kan wat extra steun gebruiken, aangezien hij ervan wordt verdacht als dertiger seksuele avances te hebben gemaakt tegenover minderjarige meisjes. Hij zou zelfs niet meer welkom zijn geweest in een winkelcentrum vanwege zijn ongepast gedrag, schreef de krant The Washington Post vorige maand.

Verschillende Republikeinen hebben Moore al opgeroepen om uit de race te stappen, maar dat wil Trump niet. En waar hij eerder voorzichtig zijn steun uitsprak (door Moores tegenstander door het slijk te halen), sprak hij voor het eerst openlijk zijn steun uit voor de 70-jarige Moore, een christelijke fundamentalist.

Jaarboek

Trump ging zelfs verder dan dat. Hij keerde zich ook tegen een van de vrouwen die Moore beschuldigen van ongewenst gedrag toen ze nog een tiener was.

Beverly Young Nelson toonde vrijdag een opschrift in haar jaarboek, getekend door Moore, als bewijs dat hij in 1977 seksuele avances had gemaakt tegenover haar, een zestienjarige serveerster.

‘Heb je dat gezien, met dat jaarboek?’ zei Trump. ‘Er is een kleine fout gemaakt.’ Hij viel ook de geloofwaardigheid aan van Gloria Allred, advocate van het slachtoffer en dé advocate bij uitstek voor slacht­offers van ongewenst seksueel gedrag, bijvoorbeeld ook in de Weinstein-zaak. ‘Telkens je haar ziet, weet je dat er iets fout is gegaan.’

Moore ontkent alle beschuldigingen, en krijgt de steun van zijn president die de verklaringen van zijn slachtoffer openlijk in vraag stelt. Om die senaatszetel binnen te halen.

‘We kunnen het ons niet veroorloven, voor de toekomst van dit land, om een senaatszetel te verliezen’, zei Trump. De Republikeinen hebben met een 52-48-verdeling slechts een kleine meerderheid in handen.

Trump haalde ook opnieuw uit naar Moores Democratische tegenstander Doug Jones: ‘een marionet’ van Chuck Schumer en Nancy Pelosi, de Democratische voorzitters van de twee kamers van het Congres. ‘Hij zal nooit voor ons stemmen. We hebben iemand nodig in de senaat die voor onze ‘make America great again’-agenda stemt.’