Zuhal Demir bevallen van dochtertje
Foto: Photo News
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) is vrijdagochtend in het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk bevallen van een dochter, Rozanne.

Dochtertje Rozanne weegt een flinke 3,4 kilo en heeft 'de mooiste blauwe ogen ooit', laat haar moeder weten, die meteen ook de vroedvrouwen, verpleegkundigen en artsen van het ZOL dankt voor de goede zorgen.

Rozanne is een naam die ook in het Koerdisch bestaat, al wordt die dan Rozan gespeld. Zuhal Demir heeft Turks-Koerdische roots. De zwangerschap van Demir raakte pas in september bekend, toen ze al zes maanden in verwachting was.

Dat ze een dochtertje zou krijgen had de politica eerder al verklapt. De 37-jarige Demir, een advocate, is enkele jaren geleden vanuit Antwerpen opnieuw naar Genk verhuisd, de stad waar ze is opgegroeid. Ze zal er ook opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.

De papa van Rozanne wenst uit de media te blijven.

Het gebeurt niet al te vaak dat een regeringslid in functie moeder wordt, al gingen enkele ministers Demir nog vooraf. De allereerste in de rij was Anne Van Asbroeck (SP.A) in 1996. Zij was toen Vlaams minister van Brusselse Aangelegenheden en Gelijke Kansen.

In het vorige decennium werd Freya Van den Bossche (SP.A) tweemaal mama toen ze minister was, eerst als lid van de federale regering en nadien als Vlaams minister.

Eerder werd bekendgemaakt dat Demir de normale  zwangerschapsrust van drie maanden opneemt.