‘Grootste kerstboom ter wereld’ geveld door bliksem
Foto: rr

Het wordt een donkere Kerstmis in het Nederlandse IJsselstein. Door een onweer kunnen ze er dit jaar niet prat op gaan dat ze de grootste kerstboom ter wereld hebben. De traditionele verlichting is kapot, en zou ten vroegste pas na de kerstperiode hersteld kunnen worden.

IJsselstein is vooral bekend van de Gerbrandytoren, een zendmast van 372 meter hoog, en daarmee de hoogste constructie van Nederland. De voorbije 25 jaar werden de draden die de toren ondersteunen rond Kerst steeds versierd, waardoor de toren officieus ‘de grootste kerstboom ter wereld’ werd.

Maar een blikseminslag gooit nu net voor de feesteditie roet in het eten. Door de inslag raakte de elektronica zo zwaar beschadigd dat de 120 lampen niet meer werken. Herstellen kan, maar niet voor driekoningen, wat eigenlijk het moment is waarop de versiering weer uit gaat.

Dus last de organisatie de jubileumeditie noodgedwongen af. Om de pijn te milderen gaat het openingsfeest dit weekend wel zoals gepland door, ondanks het gebrek aan kerstboom.