camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Barack Obama geeft de macht door aan Donald Trump: ‘Collectieve actie maakte plaats voor de cultus van vedetten van wie men                     wonderen verwacht.’  afp

op scherp

De strijd om politieke verandering lijkt uitgestorven. Daarom vergapen mensen in het Westen zich nu aan politieke sterren, schrijft de Indiaas-Amerikaanse auteur Pankaj Mishra. Eerst baande Barack Obama het pad, daarna kwam Donald Trump.

Het gif van de persoonlijkheidscultus

Donald Trumps verkiezing ­vorig jaar was de triomf van de bedrieglijke politiek van de roem, die een verlossende persoonlijkheid hoog boven de saaie sleur van politieke partijen en bewegingen projecteert. Zoals zijn recente tweets over moslims bewijzen, hongert deze postpolitieke figuur in de eerste plaats naar de adoratie van zijn nationalistische blanke aanhangers. Van tijd tot tijd trakteert hij hen op een emotionele catharsis, zodat ze zijn vele politieke en economische blunders door de vingers zien. Het is misschien moeilijk toe te geven, maar de weg tot dit presidentschap van show en plaatsvervangende participatie werd al door de vorige bewoner van het Witte Huis gebaand.

De podcasts van De Standaard