Sluiting kerncentrales kan CO2-uitstoot verdubbelen
Foto: jimmy kets

Als ons land zonder kerncentrales energiezekerheid wil garanderen, moet de regering snel een ‘gefaseerd gasplan’ opstellen. Dat zegt Johan Albrecht, milieueconoom aan de Universiteit Gent en het Itinera Instituut in een interview met De Standaard. Ook de CO2-uitstoot beteugelen wordt een uitdaging om ‘u’ tegen te zeggen.

Terwijl het wachten is op het Energiepact van minister Marie Christine Marghem (MR) woedt het debat over de manier waarop ons land de sluiting van de kerncentrales kan opvangen. Johan Albrecht ontwikkelde samen met twee collega’s wetenschappelijke modellen die een antwoord proberen te geven op de vraag hoe ons land tegen 2030 zijn energiesysteem op een betrouwbare, duurzame en betaalbare manier kan transformeren.

De politiek meest gevoelige vraag is natuurlijk die over de kernuitstap. Daarover is Albrecht duidelijk. De kerncentrales kunnen gesloten zonder dat de energiezekerheid van ons land in gevaar komt. Meer zelfs: het verlengen van de levensduur van de centrales biedt op zich geen energiezekerheid. Ook dan zijn er gascentrales nodig.

CO2-uitstoot

Maar, waarschuwt Albrecht, aan de sluiting kleeft een prijskaartje, zowel voor de portemonnee van de burger als voor het klimaat. ‘De uitbouw van een hernieuwbaar systeem met een fossiele back-up zal de elektriciteitsprijs in 2030 met minimaal 40 procent doen stijgen.’

Voor de CO2-uitstoot die voortkomt uit de productie van elektriciteit, heeft de kernuitstap zo mogelijk nog grotere gevolgen. Die zal in 2030 48 tot 78 procent hoger liggen dan nu. Houden we enkele kerncentrales open, dan kan de uitstoot tegen 2030 met 13 procent dalen.

Of kerncentrales openhouden om de CO2-uitstoot te drukken een valabel argument is, daar spreekt Albrecht zich niet over uit. Wel pleit hij ervoor om snel een beslissing te nemen. De klok tikt, aldus de milieueconoom, die voor een gefaseerd gasplan pleit. ‘‘Alle scenario’s die we hebben uitgewerkt, tonen aan dat we tegen 2025 bijkomende gascentrales nodig hebben. Die gaan er niet zomaar komen.’

Lees hier hoe het ‘gefaseerd gasplan’ moet worden uitgerold, volgens Johan Albrecht, en waarom we hoe dan ook wat energiezuiniger zullen moeten leven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig