VN-Veiligheidsraad houdt spoedzitting over Jeruzalem
In Palestina is de voorbije dagen geprotesteerd tegen de uitspraken van Trump over Jeruzalem. Foto: AFP

De VN-Veiligheidsraad komt vrijdag in spoedzitting bijeen om zich te beraden over de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om eenzijdig Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Deze beslissing zette de Arabische wereld in rep en roer en werd op afkeuring onthaald door de bondgenoten van Washington. Gevraagd wat er van deze vergadering mag verwacht worden, antwoordde een diplomaat: ‘Niets’. Een andere zei dat de vergadering zal aantonen dat de Verenigde Staten geïsoleerd zullen staan in dit dossier.

Ter zitting zei de Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley te ‘begrijpen’ dat het door president Donald Trump aangekondigd nieuw standpunt ‘moeilijk ligt’ voor de andere leden van de internationale gemeenschap. Maar de VS ‘willen de zaak van de vrede vooruit helpen’ en ‘blijven geëngageerd in het vredesproces’.

Zij herhaalde volgens een tweet van het ABC News dat Washington een tweestatenoplossing wil steunen indien zowel Israël als de Palestijnen het daarover eens zijn. Ook verklaarde ze volgens een tweet van de Arabische nieuwszender al-Jazeera dat Israël het ‘recht’ heeft Jeruzalem tot hoofdstad uit te roepen.

Haley voegde eraan toe dat Trump ‘geen standpunt heeft ingenomen omtrent limieten of de grenzen’ en dat het status-quo omtrent de heilige plaatsen in Jeruzalem behouden blijft.