Socialistisch ziekenfonds gaat vaccin tegen baarmoederhalskanker ook terugbetalen voor jongens
Foto: Hollandse Hoogte

Het ziekenfonds roept de Vlaamse overheid op om niet alleen meisjes, maar ook jongens via de CLB’s gratis te laten vaccineren tegen HPV-besmetting. Die soa kan onder meer baarmoederhalskanker veroorzaken. In Oost-Vlaanderen gaat de Bond Moyson de inenting zelf al terugbetalen.

Begin september gaf de Hoge Gezondheidsraad al het advies om ook jongens tussen 9 en 14 jaar te vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat virus is één van de meest besmettelijke seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en kan onder meer ook baarmoederhalskanker veroorzaken. In vrijwel alle gevallen van baarmoederhalskanker (99,7 procent) is een eerdere HPV-infectie de oorzaak.

Sinds 2007 biedt de overheid daarom via de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis vaccinatie aan. Bij jongens was dat nog niet het geval. Nu uit een recente studie blijkt dat drie op de tien HPV-gerelateerde kankers ontstaan bij mannen, roepen de socialistische ziekenfondsen de overheid op om dat snel uit te breiden.

‘In afwachting gaan we de problematiek bij onze leden al bekendmaken en betaalt de Bond Moyson Oost-Vlaanderen vanaf 1 januari het vaccin terug vanuit de aanvullende ziekteverzekering’, zegt woordvoerster Katrien De Weirdt.

Volgend schooljaar al aangepast?

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) benadrukt dat hij nu eerst de studie afwacht van het Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) om te zien of de kosten wel opwegen tegen de baten. ‘Voor dit schooljaar loopt nog het huidig vaccinatiebeleid waarbij enkel meisjes gevaccineerd worden’, zegt zijn kabinet. ‘Tegen volgende schooljaar bekijken we of we de HPV-vaccinatie ook op een kosteneffectieve manier kunnen uitbreiden naar jongens.’

Professor vaccinologie Pierre Van Damme (UAntwerpen) waarschuwde eerder al in Het Nieuwsblad dat er ‘geen tijd is om te talmen’. ‘Zonder tussenkomst kost het vaccin 136 euro. Ouders dreigen af te haken uit geldgebrek.’