Het was de week waarin België zich weer druk maakte over de eigen onmacht. Maar de bedrijfsbelastingen mogen wel omlaag. Dit zijn tien van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Iedereen kent het dodenmasker van Toetanchamon, maar de ware blingbling was zijn dolk. Die was van ijzer. Niet zomaar gesmolten uit erts, daar was men toen nog niet aan toe, maar uit iets oneindig veel zeldzamers: meteorieten.

2.

De man die ervoor verantwoordelijk was dat Rusland niet mag meedoen aan de Olympische Winterspelen van 2018, verscheen vorige week op de Russische televisie. Ongeschoren zat hij voor zijn webcam en at Chinese noedels in een appartementje in een voorstad van Los Angeles. Grigori Rodtsjenkov, ooit spil in het Russische dopingweb, kreeg in de Verenigde Staten volledige bescherming in een getuigenbeschermingsprogramma van de FBI. Wie is hij?

3.

Verhoog je vruchtbaarheid, krijgt columniste Nele Van den Broeck te zien, te lezen en te horen op weg naar huis in de Londense Metro. Zodat ze zich moet afvragen: zal ik op een dag spijt hebben dat ik geen kind heb?

4.

Een mijlpaal voor Donald Trump en voor anti-overheidspolitici wereldwijd: de VS verlagen de lasten voor bedrijven waarbij de rijksten buitenproportioneel profiteren. Het is reagonomics on steroids, omdat Ronald Reagan in de wilde jaren 80 nooit zo ver is gegaan. De staatsschuld zal met meer dan 1.000 miljard groeien. De slogan ‘Starve the beast’, honger de overheid uit, is helemaal terug. Vorige keer, na Reagan en Bush, bleek dat beleid nochtans een fiasco.

5.

Ook de federale regering verlaagt de belastingen voor bedrijven. Of dat een groot gat in de schatkist slaat, kan de Nationale Bank in een nieuwe studie niet zeggen. Ze kan ook niet voorspellen dat er geen gat geslagen wordt. Het is in elk geval een cadeau aan de rijke aandeelhouders, vindt SP.A. Maar is dat wel zo? Wij zochten het uit.

6.

Nu de Chinezen ons plastic afval niet meer aanvaarden, moeten we zelf maar een oplossing zoeken voor de veertig- tot vijftigduizend ton die we ‘produceren’. Minder ‘produceren’ dus. Kaat Pype ging naar de supermarkt om de hoek, deed haar boodschappen en fotografeerde het plastic.

7.

Thomas Baert is 43, debuteert als regisseur met de kortfilm Na de dood in de hemel en heeft het syndroom van Down. Het lukte dankzij zijn verbeelding, en omdat mensen met en zonder handicap samenwerken. Bekijk ook de wonderlijke video die we over Thomas maakten.

8.

Toch maar eerst Latijn of wetenschappen proberen. Alle praatjes over de waarde van technische opleidingen ten spijt, blijft de waterval stevig verankerd in de geesten van Vlaamse ouders en kinderen. Hoog inzetten, afzakken kan altijd, desnoods met een jaartje verlies onderweg. Geen onderwijshervorming die daartegenin kan gaan.

9.

Lobbyist Erik Van der Paal, die zijn verjaardag vierde met het Antwerpse stadsbestuur in ’t Fornuis, stapt uit Land Invest Group. Samen met zijn zakenpartner verkocht hij zijn aandelen. Intussen verkoopt Land Invest ook de twee grote Antwerpse projecten. Op veel plaatsen in Antwerpen klinkt een zucht van opluchting.

10.

De aandeelhouders willen groei, en de managers weten niet meer waar die nog te halen. Dus fuseren bedrijven. De overnames worden almaar duurder betaald. Maar omdat ook andere bedrijven in dezelfde sector het doen, is er geen ontsnappen aan. Hoe minder spelers overblijven, hoe makkelijker ze hun prijzen kunnen optrekken. Zo werkt de markt, schrijft chef economie Dries De Smet.