Gentse haven wordt ‘North Sea Port’
Foto: BELGAONTHESPOT

‘North Sea Port’. Dat wordt de nieuwe naam na de fusie tussen het Vlaamse Havenbedrijf Gent en het Nederlandse Zeeland Seaports. ‘Een historisch moment’, ‘een mijlpaal’, stellen respectievelijk de voorzitter van de Raad van commissarissen van Zeeland Seaports Roelf De Boer en de voorzitter van de raad van bestuur van Havenbedrijf Gent Mathias De Clercq.

Met ‘North Sea Port’ en de baseline ‘Together. Smarter.’ kiezen we voor ‘een naam die meer ambitie uitstraalt’, stellen de CEO’s Daan Schalck van Havenbedrijf Gent en Jan Lagasse van Zeeland Seaports, die het nieuwe fusiebedrijf samen zullen leiden.

‘Een historisch moment. Als Willem I nog had geleefd, dan had hij een brede grijns voor deze havenfusie. In dit geval is 1 plus 1 meer dan 2 en er is gezorgd voor een heel breed draagvlak. Alle aandeelhouders hebben ingestemd met deze grensoverschrijdende fusie’, zegt Roelf De Boer. ‘Gent droomde hier al heel lang van. We flirten al vele jaren en nu zijn we in het huwelijksbootje gestapt. Het is een mijlpaal. Het wordt een catharsis voor enorm veel samenwerking op economisch en cultureel vlak’, stelt De Clercq.

In de lente van volgend jaar moet nog in het Vlaams Parlement gestemd worden over het Vlaamse havendecreet, dat moet worden gewijzigd om de fusie mogelijk te maken. ‘De fusie start op 1 januari maar eerst moet het havendecreet aangepast worden. Tegen het eerste kwartaal van volgend jaar kan de integratie operationeel beginnen’, zegt Schalck.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in