Standard vangt bot, boze trainer Sa Pinto blijft twee weken geschorst
Foto: Photo News

Standard vangt bot in hoger beroep. De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft trainer Ricardo Sa Pinto vrijdag een schorsing opgelegd van twee weken, gaande van 8 tot en met 21 december. De Portugees moet ook een boete van 1.000 euro betalen. Omdat de Geschillencommissie Hoger Beroep de sanctie drie minuten voor 18u00 bekendmaakte aan de club, mocht Sa Pinto vrijdagavond niet plaatsnemen op de trainersbank toen de Rouches op bezoek gingen bij Waasland-Beveren. De Portugese T1 is ook geschorst voor het bekerduel in en tegen Oostende (12/12) en de thuismatch tegen AA Gent (16/12) op de negentiende speeldag in de Jupiler Pro League.

Sa Pinto krijgt die sanctie na zijn tribuneverwijzing tijdens het bekerduel in en tegen Anderlecht (0-1). De coach van de Rouches ging een kwartier voor tijd op het veld zitten, nadat er vanuit de paars-witte supportersvakken een drankbeker naar hem werd gegooid. Sa Pinto vroeg scheidsrechter Luc Wouters de match definitief te laten stilleggen, maar kreeg nul op het rekest. Tot zijn onbegrip werd hij naar de tribunes verwezen.

Sa Pinto deelde snevige sneer uit: “Dat het parket liegt is teleurstellend en niet goed voor het voetbal”

“Ik wou hier zelf aanwezig zijn, ook al heb ik een belangrijke match vanavond”, verklaarde Ricardo Sa Pinto op de zitting. “Om aan te tonen hoeveel belang ik hier aan hecht. Ik heb een uitstekende relatie met het Belgische voetbal: de supporters, andere trainers, de spelers en ook met de scheidsrechters. Ik provoceer niemand, maar sta wel bekend als een emotioneel persoon”, klonk het.

“De supporters van RSC Anderlecht creëerden een negatieve sfeer en gooiden met allerlei voorwerpen naar ons. Ik ben dan ook geschokt over deze situatie. Mijn spelers kregen aanstekers en bekertjes naar zich gegooid, toen we naar binnen gingen had de ref aangegeven dat de match stilgelegd zou worden bij een volgend incident. Dat het parket zegt dat ik toneel speelde, is een leugen. Ik ben geen acteur en speel geen komedie, ik ben een serieuze prof. Ik ben een mens en maak fouten, maar dat het parket liegt is teleurstellend en niet goed voor het voetbal”, ging Sa Pinto verder.

“Ik wilde mezelf beschermen door te gaan zitten”, aldus Sa Pinto, die zo dus hoopte om niet meer projectielen naar zich toegegooid te krijgen. “Zo kon ik ook checken of ik in orde was. Ik vroeg of de ref wou komen om te laten zien wat er was gebeurd, maar toen werd ik weggestuurd. Dat snapte ik niet. Wat was er nog meer nodig om de projectielen te stoppen? Waarom staakte de scheidsrechter de match niet zoals hij had gezegd? Hoe moet ik een volgende keer reageren? Zeg het mij en ik zal het onthouden voor een volgende keer”, richtte Sa Pinto zich rechtstreeks tot de drie commissieleden.

Standard: “Sa Pinto had nooit uitgesloten mogen worden”

Standard claimde immers opnieuw dat Sa Pinto nooit uitgesloten had kunnen zijn, omdat Wouters een onreglementaire beslissing nam door de wedstrijd niet te staken. “We eisen dat het gegooide bekertje onderzocht wordt. Artikel 813 van het Bondsreglement verplicht de ref er immers toe om de match stil te leggen”, zei juridisch adviseur Pierre Locht. In eerste aanleg had de Geschillencommissie zich daarover onbevoegd verklaard. “Wouters neemt na het incident jammer genoeg de verkeerde beslissing en schendt artikel 813. Daardoor kan tegen Sa Pinto niets weerhouden worden, de vervolging op zich is al onreglementair.” Standard haalde ook de “veel lichtere” sancties aan voor de tribuneverwijzingen van trainers Hein Vanhaezeboruck (22 december 2016), Felice Mazzu (12 maart 2017), Michel Preud’homme (8 april 2017) en Laszlo Bölöni (26 oktober 2017). “Om het disproportionele karakter van de sanctie aan te tonen”, zei Locht.

Geschillencommissie: “Scheidsrechterlijke beslissing mag geen rechtvaardiging zijn voor overdreven en ongepaste gedrag ”

“De Geschillencommissie HB heeft begrip voor de emotionele reactie van Sa Pinto op de beslissing van de scheidsrechter om het spel niet stil te leggen. Het is evenwel niet de bevoegdheid van deze commissie om over de beslissing te oordelen. Wat wel vaststaat, is dat de scheidsrechterlijke beslissing de directe reden is voor het overdreven en ongepaste gedrag van Sa Pinto. De scheidsrechterlijke beslissing mag daar geen rechtvaardiging voor zijn”, schreef commissievoorzitter Michel Palumbo in zijn motivering. “Uit de stukken die in het dossier aan bod komen, moeten we Sa Pinto verantwoordelijk stellen voor zijn onaanvaardbare taal ten aanzien van de scheidsrechters, het feit dat hij op het terrein gaat zitten - wat totaal ongepast is voor een trainer, en het feit dat hij minstens vier keer zijn technische zone heeft verlaten. Sa Pinto brengt geen bewijzen aan om die vaststellingen van de scheidsrechter te ontkrachten.

Standard vindt twee weken schorsing voor coach Sa Pinto “oneerlijk”

“De club beschouwt deze beslissing als oneerlijk en zal verder geen commentaar geven”, reageert Standard in een officiële verklaring. Het is voorlopig onduidelijk of Standard verdere stappen overweegt. De Evocatiecommissie lijkt een logische piste voor de Rouches. Die commissie is in staat het vonnis van de Geschillencommissie Hoger Beroep te verwerpen als er nieuwe feiten worden vastgesteld of wanneer er een inbreuk op de wetgeving heeft plaatsgevonden. Locht zei ter zitting al dat Wouters de bondsregels met de voeten getreden had door de bekermatch niet definitief stil te leggen.

Indien Standard beslist het hier niet bij te laten, kan het eerst nog naar het Bureau Arbitrage stappen. Als de Luikenaars daar hun gram halen, maken ze ook een uitstekende kans bij de Evocatiecommissie. Ook blijft het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) een optie, al lijkt dat een onwaarschijnlijke piste.

Standard vangt bot, boze trainer Sa Pinto blijft twee weken geschorst
Foto: Photo News

“Geschokt door deze situatie”

Standard vangt bot, boze trainer Sa Pinto blijft twee weken geschorst
Foto: Photo News