Toen fotograaf Paul Nicklen op Baffineiland aankwam, stootte hij op een hartverscheurend tafereel: een uitgehongerde ijsbeer op het randje van de dood.

De natuurfotograaf was samen met filmmakers van de natuurorganisatie Sea Legacy naar het Canadese eiland getrokken, waar ze de uitgemergelde ijsbeer tegen het lijf liepen.

'We stonden daar te huilen, filmend terwijl de tranen over onze wangen rolden', vertelde Nicklen aan National Geographic. De video toont hoe de uitgemergelde ijsbeer alle moeite van de wereld moet doen om nog maar vooruit te geraken. Zijn witte vacht hangt los en ongelijk over zijn botten. Een van zijn achterpoten heeft het al opgegeven.

De beer zoekt tevergeefs naar voedsel in enkele tonnen die Inuit-vissers hebben achtergelaten. Wanneer die leeg blijken te zijn, laat hij zich verslagen op de grond vallen.

Tussenkomst

In de dagen nadat Nicklen de beelden deelde, werd hem herhaaldelijk gevraagd waarom hij niet tussenbeide kwam. 'Ik heb er natuurlijk over nagedacht, maar het is ook niet zo dat ik altijd rondloop met een kalmeringsmiddel of tweehonderd kilo zeehondenvlees.' Ook is het voederen van ijsberen niet alleen verboden in Canada, het zou de beproeving van het dier ook alleen maar verlengd hebben. Nicklen zei dat hij de ijsbeer alleen maar filmde omdat hij niet wilde dat het dier voor niets zou sterven.

'Ik wil dat mensen weten hoe het eruitziet als wetenschappers zeggen dat beren zullen uitsterven. Ze zullen omkomen door uithongering. Dit is hoe een uitgehongerde beer eruitziet.'

Klimaat

Met het verhaal van de ijsbeer wil Nicklen een bredere boodschap brengen over hoe de klimaatopwarming dodelijke gevolgen kan hebben. In 2002 bleek al dat de klimaatverandering zou kunnen leiden tot het uitsterven van de ijsbeer. De dieren zouden door het verdwijnen van zeeijs eerder aan land gaan en daar langer blijven, waardoor hun ‘vastenseizoen’ langer duurt. Tegen het einde van de zomer vertoonden de meeste door WWF onderzochte beren tekenen van uithongering.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig