De zware natuurbranden in Californië blijven een ravage aanrichten. De eigenaars van een ranch hebben de overblijfselen van 29 paarden gevonden.

De familie van Patricia Padilla heeft een ranch in de San Fernando Valley. s’ Nachts werden ze gewekt door de vlammen. Van de autoriteiten moesten ze zo snel mogelijk vertrekken.

‘Ik kon alleen aan de paarden denken. En zij zeiden: “Ga weg, ga weg, ga weg”’, zegt ze aan de LA Times. ‘De gebouwen kunnen heropgebouwd worden, maar de levens van de paarden zijn verloren. Het is hartverscheurend.’

Tientallen paarden levend verbrand in Californië
Foto: AFP

Toen de vlammen een trainingsfaciliteit voor volbloeden naderde werden meer dan 450 paarden losgelaten opdat ze niet in hun stallen zouden opgesloten zitten. Vele paarden galoppeerden langs de brandende palmbomen. Een trainer zei dat zo’n dertig paarden zijn gestorven.

‘Ik weet niet hoeveel er nog leven en hoeveel er zijn gestorven’, zegt hij.

Tientallen paarden levend verbrand in Californië
Foto: AP

De politie van Los Angeles laat weten dat de ze elke inwoner probeert te redden, waaronder ook huisdieren. Een dierenopvang heeft 184 huisdieren ondergebracht, waaronder lama’s, ezels en paarden.

Minstens 5.000 gebouwen zijn al verwoest in de vlammen en het vuur bedreigt 23.000 woningen, onder meer in de rijke buurt van Bel-Air. Al tienduizenden mensen moesten er vluchten. Meer dan 5.700 brandweerlieden zijn ingezet om de vuurhaarden te bestrijden.