Elf miljoen euro voorzien voor restauratie Gentse Vooruit
Foto: IMAGEGLOBE

De Vlaamse regering maakt tussen 2019 en 2023 10,8 miljoen euro vrij voor de restauratie van het Gentse kunstencentrum Vooruit.

‘Het Feestlokaal Vooruit is een cultuuricoon met een internationale uitstraling. Met deze restauratie laten we dit voormalig volkshuis schitteren als toonaangevend voorbeeld van een zinvolle herbestemming van een beschermd monument', aldus minister-president Geert Bourgeois.

De Gentse Vooruit krijgt jaarlijks meer dan 250.000 bezoekers over de vloer. De restauratiewerken zijn noodzakelijk voor de instandhouding van het gebouw. Ze moeten ook bijdragen aan een verbeterde circulatie en toegankelijkheid. Er zijn ook ingrepen gepland om de museumgang en de Majolicazaal beter toegankelijk te maken.

De uitvoering van de restauratie bestaat uit vijf fasen, waarbij tussen 2019 en 2023 jaarlijks een erfgoedpremie wordt toegekend met een totaal van 10,8 miljoen.

Tijdens de werken zal het kunstencentrum open blijven. In overleg met de architect en de aannemer en in samenwerking met de stedelijke dienst Monumentenzorg, worden er ook werfrondleidingen gepland gedurende de restauratiewerkzaamheden.