Te koop: originele ontwerpen van De Munt en Bourlaschouwburg
Bourlaschouwburg in Antwerpen Foto: FRBE

De originele ontwerpen van de Bourlaschouwburg in Antwerpen en De Munt in Brussel worden volgende week dinsdag geveild door het Brusselse veilinghuis Henri Godts.

Het gaat om historische schetsen en tekeningen van de decors, plafonds en interieurs van de theatergebouwen, die in de 19e eeuw getekend werden door de bekende Franse interieurarchitect Philippe Chaperon. Die hielp onder meer het beroemde casino in Monte Carlo ontwerpen.

‘Iedereen kent De Muntschouwburg en de Bourlaschouwburg, maar slechts weinigen weten hoe die decors en plafonds tot stand zijn gekomen. De tekeningen die nu geveild worden, geven daar een bijzonder gedetailleerd zicht op. Het zijn de ontwerpen zoals ze destijds rechtstreeks van de tekentafel kwamen. Dat alleen al maakt ze uniek’, klinkt het bij het veilinghuis.

Te koop: originele ontwerpen van De Munt en Bourlaschouwburg
Plannen voor het Koninklijk Parktheater in Brussel
Te koop: originele ontwerpen van De Munt en Bourlaschouwburg
Plannen voor stadhuis Brugge

Behalve de originele ontwerpen van De Munt en De Bourlaschouwburg bevat de collectie die geveild wordt ook nog schetsen van het Hôtel du Grand Laboureur op de Meir in Antwerpen, het stadhuis in Brugge, een loge en het plafond van het theater in Laken, het Koninklijk Parktheater in het Warandepark en ontwerpen voor het theater in de Brusselse Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen.

De waarde van de historische ontwerpen wordt geschat op een totaalbedrag van minstens 7.250 euro.

Veilinghuis Henri Godts, dat samen met The Romantic Agony fusioneerde tot Arenberg Auctions, biedt volgende week in totaal een vijfhonderdtal loten te koop aan. Alle topstukken zijn te bezichtigen tijdens de kijkdagen van 8 december tot en met zondag 10 december in Veilingzaal Horta in de Roodebeeklaan te Brussel. De veiling zelf vindt plaats op 12 december.