Marghem: ‘Gesprekken over Energiepact in laatste rechte lijn’
Foto: BELGA

Ondanks de onenigheid met de N-VA blijft minister van Energie Marie Christine Marghem (N-VA) erbij dat er dit jaar nog een Energiepact komt.

De gesprekken met haar gewestelijke collega’s zitten in de ‘laatste rechte lijn’. In tegenstelling tot de N-VA zegt Marghem dat het de bedoeling is om tegen 2025 alle kerncentrales te sluiten.

‘De vier ministers van Energie willen tegen het einde van het jaar een voorstel voor een Energiepact op tafel leggen, dat vervolgens geanalyseerd zal worden door hun overheden’, zegt Marghem nadat de N-VA in onze krant njet heeft gezegd tegen het Energiepact met kernuitstap.

Iedereen moet vervolgens zijn verantwoordelijkheden opnemen, maar ‘de federale wetgeving voorziet een kernuitstap in 2025’, benadrukt de minister.

De coalitiepartners van de N-VA verwezen vrijdag bij hun aankomst op de ministerraad eveneens naar het akkoord van de federale regering over de kernuitstap. ‘Het staat in het regeerakkoord. Er is nood aan stabiliteit’, aldus vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). Dezelfde boodschap was te horen bij zijn MR-collega Didier Reynders.

Alleen wijst de N-VA op de kleine lettertjes: de uitstap kan er alleen komen indien onze energiebevoorrading verzekerd is en onze energiefactuur niet te veel stijgt. En aan die voorwaarde is volgens de N-VA niet voldaan.

Ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) liet al weten verder te werken aan het Energiepact ondanks de uitspraken van N-VA.

Het is duidelijk één (N-VA) tegen allen. Niet alleen de ministers hebben al gezegd dat alle kerncentrales in 2025 best sluiten. Ook premier Charles Michel (MR) benadrukte onlangs dat de kernuitstap er nu eindelijk moet komen.