Meryl Streep: 'Over deze voorwaarden valt niet te onderhandelen'
Foto: AP

Meryl Streep wil (nog meer) aan de kar trekken om het seksisme uit Hollywood te verjagen. De Amerikaanse Oscarwinnares bereidt samen met een aantal andere bekende actrices een lijst met voorwaarden voor ‘waarover niet valt te onderhandelen’. Het doel? Volledige gelijkheid tegen 2020.

Dat zei de Amerikaanse actrice donderdag in een gesprek met de feministische schrijfster Gloria Steinem op de Massachusetts Women’s Conference in Boston, waar ook actrice Viola Davis en modeontwerpster Diane von Furstenberg kwamen spreken.

‘Op dit moment ben ik in gesprek met een aantal actrices, die iedereen kent. We gaan een lijst met voorwaarden opstellen, waarover niet te onderhandelen valt’, zei Streep, die benadrukt dat het hele #metoo-debat ook een grote kans is. ‘Ik kan niet anders dan geloven dat hiermee een deur opent naar een betere wereld.’

De meervoudige Oscarwinnares weet ook waar te beginnen: dat er nog steeds te weinig vrouwen topposities bekleden, heeft volgens Streep een grote invloed op het besluitvormingsproces. ‘We willen dat dit tegen 2020 gelijkgesteld is. Gelijk is gelijk. En als dat zo is bovenaan de piramide, zal het ook onderaan niet worden getolereerd.’

Dat kon op groot applaus rekenen bij het publiek van meer dan 10.000 vrouwen. Bekende actrices in Hollywood verdienen nog steeds maar een schijntje van wat hun mannelijke collega's worden betaald voor een filmrol.

De 68-jarige actrice liet zich tijdens het gesprek ook uit over Harvey Weinstein, met wie ze een aantal keren heeft samengewerkt aan films maar naar eigen zeggen niet op de hoogte was van zijn grensoverschrijdend gedrag.

‘Hij is het meest duidelijke voorbeeld van iemand die totaal geen respect heeft voor de industrie waarin hij werkzaam is. En zo is er in elke sector wel iemand’, zei Streep.

Waarom Weinstein dacht dat hij zich zo’n gedrag kon permitteren, daar heeft ze naar eigen zeggen ‘heel wat theorieën’ over. ‘Misschien is het een reactie op de vrouwenbeweging… dit misbruik gaat over dominantie.’