AB Inbev bestelt 40 Tesla-vrachtwagens
Met de elektrische Tesla Semi wil AB Inbev besparen op brandstofkosten. Foto: REUTERS

De Belgische brouwer heeft 40 stuks besteld van Tesla’s nieuwe elektrische vrachtwagen, de Semi.

Anheuser-Bush, de Amerikaanse tak van het Belgische AB Inbev, heeft 40 exemplaren besteld van Tesla’s elektrische vrachtwagen, de Semi. Het is de grootste bestelling die Tesla al binnenkreeg sinds het de vrachtwagen vorige maand voorstelde. Met de elektrische trucks wil de brouwer besparen op brandstofkosten. Die zouden 120 miljoen dollar per jaar bedragen.

De brouwer wil de elektrische vrachtwagen gebruiken voor leveringen binnen een straal van 150 of 200 mijl (241 tot 321 km), zo berichten Amerikaanse media. Dat ligt comfortabel binnen de actieradius van 500 mijl (804 km) die Tesla belooft.

De bedoeling is dat de 40 trucks deel zullen uitmaken van de vloot van 750 vrachtwagens, zo meldt de Wall Street Journal. Die vloot is echter niet eigendom van de brouwer zelf, maar van derde partijen die in onderaanneming werken. Het is nog niet duidelijk of de 40 Tesla’s ook volgens dat model zullen opereren, of dat ze toch eigendom van Anheuser-Bush zelf zullen worden. Het bedrijf heeft nog tijd om daarover na te denken, want de eerste leveringen worden pas in 2019 verwacht.

Voor Tesla is de grote bestelling een opsteker. Toen topman Elon Musk de Semi voorstelde, zei hij dat bestellingen een voorschot van 5.000 dollar per stuk vereisten. Het is onduidelijk of de brouwer dat bedrag op tafel heeft gelegd, en wat de waarde van de bestelling is. Verwacht wordt dat één exemplaar tussen de 150.000 en 200.000 dollar zal kosten. De bestelling zou al zijn geplaatst nog voordat Musk de Semi officieel aan de wereld voorstelde.