Israëlische soldaten hebben een Palestijnse man doodgeschoten nabij de grens met de Gazastrook tijdens de protesten tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. Een tweede persoon zou aan zijn verwondingen overleden zijn. Dat zegt de Palestijnse overheid. Meer dan 200 Palestijnen zouden gewond zijn geraakt.

Honderden demonstranten zijn de straat opgegaan in Ramallah, Hebron en Bethlehem. Daar gooiden ze met stenen en Israëlische soldaten reageerden met traangas. Volgens Palestijnse medische bronnen zijn al meer dan 200 mensen gewond geraakt. Nabij de grens met de Gazastrook is een 30-jarige Palestijn doodgeschoten door het Israëlische leger. De Israelische politie zegt te zijn aangevallen met brandende banden. Daarop werden de twee grootste aanstokers neergeschoten, klinkt het. 

In Jeruzalem trokken demonstranten naar de poorten van de Oude Stad. ‘Jeruzalem is van ons, Jeruzalem is onze hoofdstad’, riepen ze. Ook daar zijn er schermutselingen met de politie, die een aantal demonstranten heeft opgepakt.

'Twee doden en meer dan 200 gewonden bij Palestijnse protesten'
Jeruzalem. Foto: AFP

Na Trumps uitspraak dat ‘Jeruzalem de hoofdstad van Israël is’ werd opnieuw een woelige dag verwacht. Vandaag is de dag van het in de moslimwereld belangrijke vrijdaggebed, en dat heeft een grote mobiliserende kracht. De Palestijnen planden grote demonstraties in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

Israël had daarom honderden bijkomende agenten en grenswachten in Jeruzalem ingezet. Eerder voerden de Israëlische strijdkrachten al hun aanwezigheid op in de bezette Westelijke Jordaanoever. Daar werden zeker 80 mensen gewond, onder andere door rubberkogels. Tientallen anderen raakten door traangas bevangen.

'Twee doden en meer dan 200 gewonden bij Palestijnse protesten'
Foto: REUTERS

Donderdag waren er al rellen en geweld op de Westoever en in Gaza. De radicale Palestijnse Hamas had opgeroepen tot een derde volksopstand (intifada) tegen Israël. Vanuit Gaza werden twee raketten afgevuurd richting Israël, maar die raakten niet zo ver. Als reactie heeft Israël doelwitten in de Gazastrook aangevallen, meldt Haaretz.

Intussen staat de ontmoeting tussen de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence op de helling. ‘Deze ontmoeting zal niet doorgaan’, zegt Djibril Radjoeb, de gewezen veiligheidsbaas van Fatah, de partij van Abbas. De VS noemt dat contraproductief.

Israël heeft Jeruzalem altijd als zijn hoofdstad beschouwd, terwijl de Palestijnen Oost-Jeruzalem zien als de toekomstige hoofdstad van een Palestijnse staat.