Bouchikhi is zondag speerpunt van zestienkoppige Belgische selectie op EK veldlopen
Foto: BELGA

Zondag gaat in het Slowaakse Samorin het Europees kampioenschap veldlopen door. België wordt vertegenwoordigd door zestien atleten, waarvan vier seniors. Soufiane Bouchikhi is na zijn demonstraties in Mol en Roeselare de grootste kanshebber op een dichte ereplaats.

Bouchikhi was vorig jaar in het Italiaanse Chia veertiende, maar liet in november zo’n sterke indruk in de Belgische CrossCup dat hij nu gerust op top vijf mag mikken. In Samorin, in de buurt van Bratislava, wacht een snelle omloop op een paardenrenbaan. Het podium was de voorbije jaren nog een categorie apart, maar in een superdag kan Bouchikhi in de buurt komen. Lander Tijtgat probeert beter te doen dan zijn 21e plaats uit 2011 en zeker dan zijn 43e plaats uit 2013.

Bij de vrouwen vertegenwoordigen Imana Truyers en Hanna Vandenbussche ons land. Truyers was in België moeilijk te kloppen de laatste weken, maar of dat vooral door haar hoge niveau of door de afwezigheid van Louise Carton kwam, zal zondag blijken. De Limburgse moet in principe de top twintig kunnen halen, Vandenbussche de top dertig.

In twee categorieën stuurt België een volwaardige ploeg. De hoop op een teammedaille, waarvoor het klassement op basis van de beste drie atleten gebeurt, ligt vooral bij de beloften mannen. Simon Debognies was vorig jaar al achtste op het EK en wil nog beter doen in Slowakije. Michael Somers en Robin Hendrix moesten in Mol en Roeselare nauwelijks de beste seniors voor zich dulden, en Dorian Boulvin is een sterke reserve. Top vijf is een minimum voor deze ploeg.

Ook bij de juniores jongens staat er een sterke, homogene Belgische ploeg aan de start die bestaat uit Dries De Smet, Tim Van De Velde, John Heymans, Lucas Da Silva en Ziad Audah. Ze lijken allen in staat tot top 25. Vanessa Scaunet bij de beloften, en Paulien Nelissen en Mathilde Deswaef bij de juniores moeten vooral ervaring opdoen.

Voor het eerst staat er dit jaar ook een ‘mixed relays’ op het menu, waarbij twee mannen en twee vrouwen per land ieder 1.500m moeten afleggen. Tot ontgoocheling van velen besloot de Belgische atletiekbond geen ploeg af te vaardigen voor deze nieuwe discipline.

Programma:

9u00 juniores meisjes

9u25 juniores jongens

9u55 beloften vrouwen

10u35 beloften mannen

11u15 elite vrouwen

11u55 elite mannen

13u10 mixed relays