Het geneesmiddel dat niemand nodig denkt te hebben
Een nieuwe opdoffer voor Thrombogenics, ooit dé belofte van de Belgische biotech. Foto: put

Het Belgische biotechbedrijf Thrombogenics ontwikkelde een geneesmiddel dat niemand wil. Omdat niemand weet dat hij de betreffende aandoening heeft.

Voor het Belgische biotechbedrijf Thrombogenics is het een gitzwarte vrijdag. Op de beurs kreeg het aandeel een mokerslag van bijna 20 procent. De reden? Het Leuvense bedrijf heeft de ontwikkeling van een oogmedicijn stopgezet. Het vond onvoldoende kandidaten om het klinisch te testen. Volgens ceo Patrik De Haes liep het te moeizaam om testpersonen te vinden, ‘omdat de patiënten niet weten dat ze de aandoening hebben.’

Het geneesmiddel, dat nu nog THR-409 heet, zou diabetische retinopathie moeten oplossen. Dat zijn oogklachten die worden veroorzaakt door suikerziekte, waarbij de bloedvaten in het netvlies worden geïmpacteerd. Er kan dan lekkage van vocht en bloed voorkomen in het oog. Maar omdat de aandoening zeker in de beginfase niet altijd klachten geeft, zijn veel patiënten niet op de hoogte dat ze eraan lijden. Dat maakt het moeilijk om testpersonen te vinden.

'Mensen met de de minder erge vorm van diabetisch retinopathie zijn er wel degelijk voldoende, anders waren we niet aan die studie begonnen', reageert Wouter Piepers van Thrombogenics. 'Spijtig genoeg beseffen ze niet altijd de ernst van hun aandoening, of kunnen ze de symptomen niet altijd toewijzen aan hun ziekte. Laat staan dat ze staan te springen om deel te nemen in een studie waar ze mogelijks tot 3 injecties kunnen krijgen.'

Voor de ontwikkelaar van een geneesmiddel is dat een streep door de rekening. THR-409 zou aan de tweede fase van de klinische testen beginnen. Thrombogenics breekt dat traject nu af en gaat de budgetten gebruiken voor de ontwikkeling van andere medicijnen.

Jetrea

Voor Thrombogenics is het niet de eerste tegenslag. Tot enkele jaren geleden zou het bedrijf potten breken met Jetrea, een wondermedicijn voor oogaandoeningen. Daarbij kan een injectie in het oog een operatie overbodig maken. Maar de verkoop van Jetrea liep voor geen meter. Thrombogenics had over het hoofd gezien dat oogchirurgen niet zo happig zijn op een geneesmiddel dat hun dure operaties overbodig maakt.

Dat nu ook THR-409 in de lappenmand eindigt betekent nog niet het einde voor het bedrijf. In september kreeg Thrombogenics nog 10 miljoen euro in kas dankzij een investering van de farmareus Novartis en 63,7 miljoen euro door de terugkeer van de Jetrea-rechten. Met 120 miljoen euro op de rekening kan het Leuvense bedrijf 3 à 4 jaar werken aan andere geneesmiddelen.

'Onze onderzoekspijplijn staat er, en de toekomst is meer dan verzekerd', zegt Piepers. 'Niet alleen hebben wij verschillende andere sterke molecules in ontwikkeling, waarvan de medische noodzaak duidelijker is. Het is ook zo dat de financiele ruimte die we met deze beslissing creëren ons zal toelaten om andere molecules waar mogelijk te versnellen, en/of extra’s in overweging te nemen.'