Twee agenten geschorst voor 'ontucht'
Foto: CARLO COPPEJANS
Na een anonieme brief over ongewenste seksuele handelingen onder collega’s, zijn twee agenten van het interventiekorps van de zone Assenede-Evergem geschorst. Het Gentse parket onderzoekt de feiten en de mogelijke betrokkenheid van een derde agent. Een vrouwelijke collega zou op het commissariaat van Evergem slachtoffer geworden zijn van ontucht door enkele van haar collega’s.

De burgemeesters en de politieraadsleden van de lokale politie van de zone Assenede-Evergem ontvingen op 11 oktober een anonieme brief. Daarin werd melding gemaakt van ongewenste seksuele handelingen die onder collega’s van het korps plaatsgevonden zouden hebben. Vermoed wordt dat de brief verstuurd werd door de entourage van een agente.

De afzender mag dan wel anoniem zijn, in de brief zelf worden de namen genoemd van drie agenten van het interventiekorps van de Oost-Vlaamse politiezone. Zij zouden een vrouwelijke collega – die ook genoemd wordt in de brief – in het commissariaat van Evergem aangezet hebben tot ongewenste seksuele handelingen tijdens de diensturen. Geen van de betrokken partijen wilde gisteren in detail ­treden over de vermeende feiten.

'Er staan in de brief inderdaad zaken die momenteel onderzocht worden', zegt Joeri De Maertelaere (N-VA), burgemeester van Evergem. 'Maar we springen zeer voorzichtig om met uitspraken hierover: we kunnen en mógen niet oordelen over de geruchten tot de vermeende feiten bewezen zijn', klinkt het.

Onderzoek naar derde agent

Vast staat dat de korpsleiding de inhoud van de brief zeer ernstig neemt en meteen twee agenten schorste, in afwachting van de resultaten van het onderzoek. De Algemene Inspectie van de federale en lokale politie onderzoekt de zaak onder leiding van de procureur des Konings van het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Gent. Ook de betrokkenheid van een derde agent wordt nog onderzocht.

Ook de korpsleiding is karig met commentaar over de zaak, en wil enkel reageren in een schriftelijke mededeling. 'De delicate aard van de feiten en het lopende opsporingsonderzoek veroorzaken een grote emotionele belasting voor de betrokken agenten', staat er te lezen. De leiding benadrukt dat ze waken over het emotioneel welzijn van de vier betrokken agenten, en dat er maatregelen genomen zijn om de sereniteit van het onderzoek en de operationele werking van het korps te garanderen.

Bijgestaan door advocaat

De twee agenten zijn dus al enkele weken geschorst, maar de zaak komt nu pas aan het licht. De korpsleiding en de burgemeesters laten in een reactie nog weten dat ze het volste vertrouwen hebben in de 'onafhankelijke, objectieve en professionele handeling van het onderzoek' en dat ze de resultaten afwachten vooraleer definitieve conclusies te trekken. 'Het dossier wordt wel van zeer nabij opgevolgd, waarbij de politiezone zich ook laat bijstaan door een advocaat', klinkt het nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig