Donald Tusk: ‘De moeilijkste uitdagingen moeten nog komen’
Britse premier Theresa May en Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk Foto: AFP

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk vraagt aan het Verenigd Koninkrijk duidelijkheid over de toekomstige relatie na de uitstap uit de EU. ‘Wij willen een hecht partnerschap’, zei Tusk.

De Europese Commissie heeft een akkoord bereikt over de eerste fase van de Brexit-onderhandelingen met de Britten. Nu geeft de Europese Raad toestemming om de tweede fase te starten.

‘Er is veel tijd verloren gegaan aan het makkelijke deel van de taak. Nu rest ons nog minder dan een jaar om te onderhandelen over de transitie en een kader voor onze toekomstige relatie’, zei Tusk op een persconferentie.

Tusk wil van start gaan met onderhandelingen over de transitieperiode. ‘Het VK wil twee jaar de tijd, in ruil vragen wij dat ze de Europese wetten nakomen.’

Toekomst

‘Het VK heeft een aantal ideeën, maar wij willen meer duidelijkheid over hoe zij de toekomstige relatie zien met de EU’, zei Tusk. ‘Wij willen een hechte handelsrelatie, maar ook een nauwe samenwerking in verband met terrorisme, internationale misdaad, defensie en buitenlands beleid.’ Tusk wil maandag beginnen met deze gesprekken.

‘Uit elkaar gaan is moeilijk. Maar een constructieve relatie opbouwen daarna is nog veel moeilijker’, besluit Tusk. ‘De moeilijkste uitdagingen moeten nog komen.’