F1 wil veiligere helmen vanaf 2019
De helm van F1-wereldkampioen Lewis Hamilton tijdens de GP van Abu Dhabi Foto: Mercedes F1 team
Vanaf 2019 zullen er nog veiligere helmen gebruikt worden in de Formule 1, dat heeft de FIA Safety Commission beslist.

Net als in andere sporten is de helm enorm belangrijk om de veiligheid van een F1-piloot zo goed mogelijk te garanderen en een rijder te behoeden voor een ernstig hersentrauma of verwondingen in het aangezicht. De voorbije jaren werd er enorme vooruitgang geboekt wat betreft de sterkte en het beschermingsniveau van de helmen in de F1.

Dat de helm niet zaligmakend is werd in het verleden reeds meermaals bewezen. Zo kreeg Felipe Massa jaren geleden een onderdeel door het vizier in zijn gezicht en kwam Jules Bianchi met zijn F1-bolide onder een kraanwagen terecht. Felipe Massa herstelde uiteindelijk van zijn zware verwondingen maar Bianchi overleed na maandenlang in coma te hebben gelegen.

Komend jaar wordt voor het vermijden van dergelijke ongevallen het veelbesproken 'HALO' geïntroduceerd. Het systeem moet rijders onder meer beter beschermen tegen rondvliegende brokstukken alsook bij aanrijdingen en crashes. De FIA streeft er echter naar om ook de helmen zelf te verbeteren en daarom heeft de FIA Safety Commission beslist dat er vanaf 2019 sterkere en dus ook veiligere helmen komen.

De verbeterde helmen moeten een 'groter gebied' beschermen en moeten ook een zwaardere impact kunnen doorstaan. Daarvoor zullen de helmen uitvoerig getest worden. Daarnaast zullen er ook verbeterde lichamelijke controles van de rijders plaatsvinden. Er zullen op die manier biologische data van de rijders verzameld worden. Deze data moeten de rijders en teams in staat stellen om de fysieke fitheid van de rijders beter op te volgen en eventueel trainingen van de rijders aan te passen.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: