'Voldoende vooruitgang geboekt in Brexit-onderhandelingen'
David Davis, Theresa May, Jean-Claude Juncker en Michel Barnier ontmoeten elkaar in de Europese Commissie Foto: Reuters
Er is dan toch een doorbraak in de Brexit-onderhandelingen tussen de Europese Commissie en de Britten. De Europese Raad liet weten dat de tweede onderhandelingsfase van start mag gaan.

Naast een oplossing voor de Ierse grenskwestie eisen de Europese leiders ook garanties voor de rechten van Europese burgers in Groot-Brittannië en een akkoord over de financiële afwikkeling van meer dan veertig jaar Brits EU-lidmaatschap. 

De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU over de Brexit verliepen tot nu toe erg moeizaam. Maandag leek een doorbraak in de maak, maar de Britse premier Theresa May kreeg in extremis te maken met weerstand van de Noord-Ierse unionistische partij DUP, die de oplossing voor de grens tussen Noord-Ierland en Ierland afschoot. 

Donderdagavond werd veel vooruitgang geboekt, maar de gesprekken liepen toch heel de nacht door. Vrijdagochtend was er een akkoord. 'Ik zal altijd droevig zijn over deze ontwikkelingen', zei Juncker op een gemeenschappelijke persconferentie met de Britse premier Theresa May. 'Maar we moeten naar de toekomst kijken.'

Sterk partnerschap

Juncker en May halen aan dat ze een sterk partnerschap nastreven. Beide partijen zeggen dat de tekst een compromis is. 'Maar de tekst is een grote vooruitgang en is een goede zaak voor het hele land', zei May.

'Wat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland betreft, erkent het Verenigd Koninkrijk de unieke situatie op het Ierse eiland en zijn er "belangrijke engagementen" aangegaan om een harde grens te vermijden', zegt de Commissie. 'Er zal geen harde grens zijn tussen Ierland en Noord-Ierland', stelt May gerust.

De rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en van Britten in de EU 'blijven dezelfde nadat Groot-Brittannië de EU heeft verlaten'. Jean-Claude Juncker zegt dat de burgers altijd op de eerste plaats komen.

Administratieve procedures 'blijven goedkoop en simpel', klinkt het verder. Wat de financiële regeling betreft, heeft het Verenigd Koninkrijk zich ertoe verbonden de gemaakte afspraken te honoreren, zegt de Commissie. 

Groot-Brittannië verlaat de EU eind maart 2019.

'Voldoende vooruitgang geboekt in Brexit-onderhandelingen'
Foto: Photo News