SPD bedenkt zich: opnieuw regeren met Merkel moet toch kunnen
Foto: REUTERS

Na de ‘ja’ van de SPD-partijbijeenkomst voor gesprekken over de vorming van een nieuwe regering, heeft de top van de CDU, CSU en SPD beslist om woensdagavond op zoek te gaan naar gemeenschappelijke grond. SPD maakt daarmee een bocht: eerst weigerde de partij weer met Merkel te regeren.

Wellicht nemen bondskanselier en CDU-voorzitster Angela Merkel, CSU-voorzitter Horst Seehofer en SPD-voorzitter Martin Schulz aan de gesprekken deel. Ook CDU-fractieleider Volker Krauder in de Duitse Bondsdag, SPD-fractieleider Andreas Nahlesen en CSU-leider Alexander Dobrindt zullen aanwezig zijn. Het is evenwel niet zo dat er al officieel overleg zal opgestart worden.

Verwacht wordt dat de deelnemers een agenda overeenkomen voor verdere ontmoetingen. De SPD-top zal zich er op 15 december over beraden of officiële aftastende gesprekken begin januari kunnen starten. De CDU-top wil zich daar al deze zondagavond over buigen.

De bocht van SPD

Na de verkiezingsnederlaag in september had SPD nog gezegd dat ze niet opnieuw met Merkel in een regering wilde stappen. Het resultaat van ongeveer 20 procent van de stemmen was toen het slechtste resultaat voor de sociaaldemocraten sinds 1949, en de partij liet weten voor de oppositie te kiezen. Dat betekende dat een voortzetting van de grote coalitie tussen CDU en SPD uitgesloten was.

Partijvoorzitter Martin Schulz was bovendien keihard voor Merkel en gaf haar mee de schuld voor het succes van de rechtse partij AfD. ‘Ik denk dat Frau Merkel een campagne heeft gevoerd die schandalig was’, klonk het.

SPD lijkt nu dus voorzichtig een bocht te make.