VS-Congres vermijdt ‘shutdown’ voor twee weken
Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat keurden donderdag een wettekst goed. Foto: REUTERS

De regering van de Verenigde Staten heeft een gedeeltelijke stilstand van de overheid uit geldgebrek, een zogenaamde ‘shutdown’, afgewend. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat keurden donderdag een wettekst goed die regelt dat de federale begroting tot 22 december voldoende geld heeft.

Ondertussen moet gezocht worden naar een langetermijnoplossing. President Donald Trump moet de wet nu voor vrijdag middernacht ondertekenen om ze in werking te laten treden.

Trump ontmoette in de namiddag topvertegenwoordigers van Democraten en Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Hij wilde de gesprekken weer op gang trekken die weken geleden waren vastgelopen. De Democraten wilden vooral een oplossing voor de kinderen van illegale migranten afdwingen. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan en fractieleider van de meerderheid in de Senaat, Mitch McConnel, spraken van ‘productieve gesprekken’.

Van de kant van de Republikeinen, die in beide kamers over een meerderheid beschikken, is er onenigheid over de uitgaven in zijn geheel, en over kwesties rond de ziekteverzekering en andere sociale vergoedingen. Vooral de parlementsleden van de aartsconservatieve Freedom Caucus willen de overheidsuitgaven naar beneden. President Trump probeerde zijn prestigeproject, de fameuze muur aan de grens met Mexico, bij de onderhandelingen te betrekken.

Bewapening

Voor 22 december moeten andere obstakels uit de weg geruimd worden. De Democraten willen hun goedkeuring onder andere koppelen aan een oplossing voor de situatie van de nakomelingen van migranten die destijds zonder papieren het land binnenkwamen. Een deel van de Republikeinen wil een uitgavenlimiet voor alles wat niet met bewapening te maken heeft. Maar de Democraten willen pas hun zegen geven voor stijgende bewapeningsuitgaven als ook de andere uitgaven gelijkmatig stijgen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig