Exit Eurostadion, het natrappen begint
Foto: Joris Herpol
Brussel is geen gaststad voor het EK Voetbal in 2020. Een blamage, die de discussie op scherp zet over wat er nog mogelijk is in dit land.

Welgeteld nul wedstrijden zullen er tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in 2020 plaatsvinden in Brussel. Volgens de Europese voetbalbond Uefa heeft het project van het Eurostadion ‘gefaald’ en rest er geen andere optie dan de vier voorziene wedstrijden te verhuizen naar het Wembley-stadion in Londen.

De beslissing, die gisterenmiddag werd genomen, resoneert na in heel het land. Niet alleen is er de economische schade die zou oplopen tot 120 miljoen euro – volgens een snelle berekening van Brussels sportschepen Alain Courtois (MR) – tegelijkertijd verliezen de Rode Duivels hun thuisvoordeel, krijgt het imago van Brussel klappen en staan de initiatiefnemers van het nieuwe stadion te kijk.

Vingerwijzen

Premier Charles Michel (MR) wijst met de vinger naar de stad Brussel en het Brussels Gewest. De keuze om een Brussels stadion te realiseren op Vlaams grondgebied, in Grimbergen, vindt hij ronduit vreemd. ‘En al drie jaar vertikt het Gewest het om dat op de agenda van het overlegcomité tussen het federale niveau en de gewesten te brengen.’ Eerder deze week had hij zich al laten ontvallen dat het dossiers verprutst was door amateurs.

Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) raakt de beslissing van de Uefa een open zenuw. ‘België anno 2017, nog liever internationaal afgaan dan mekaar iets gunnen’, laat hij weten. Hij stelt de vraag of dossiers die de belangen van een gewest overstijgen – zoals bijvoorbeeld ook Brussels Airport – niet beter op nationaal niveau beheerd kunnen worden.

Zijn partijgenoot en Brussels minister Guy Vanhengel is altijd een groot voorstander geweest van een nieuw stadion. ‘Geen commentaar’, luidt zijn reactie. Die andere grote voorstander, Alain Courtois, voelt ‘teleurstelling en bitterheid dat er na dertig jaar geen vooruitgang is’. Toch houdt hij vast aan het voornemen om een modern nationaal stadion in de hoofdstad neer te zetten.

‘Regels en procedures voor iedereen gelijk’

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) verdedigt zijn schepen. ‘Dat hij geen contact heeft gezocht heeft met de federale regering, is compleet fout. Hij heeft altijd gevochten voor zijn plannen.’ Hij kaatst de bal zelfs terug naar Michel. ‘Verhofstadt, Leterme, Di Rupo, allemaal hebben ze op een gegeven moment iedereen samengebracht. Michel? Niks. Ik begrijp niet waarom hij dat niet gedaan heeft.’

Volgens hem draagt ook Vlaanderen een grote verantwoordelijkheid door maar weinig politieke bereidwilligheid aan de dag te leggen. Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is die mening toegedaan. Maar Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) riposteert dat er ‘regels en procedures zijn, en die zijn voor iedereen gelijk’.

Terwijl politici enthousiast de zwartepiet naar elkaar doorschuiven, blijft de vraag hoe het nu verder moet. De Brusselse oppositiepartijen en ook MR-kopstuk Didier Reynders willen van nul vertrekken en de renovatie van het Koning Boudewijnstadion opnieuw op tafel leggen. Maar intussen hoopt Ghelamco, de bouwheer van het Eurostadion, tegen eind januari wel de vergunning te krijgen om met de bouw te starten.