N-VA zegt njet tegen Energiepact met kernuitstap
De N-VA wil niet weten van een volledige kernuitstap: ‘Wij gaan geen blanco cheque tekenen die de energiefactuur ongecontroleerd doet stijgen.’ Foto: photo news
De N-VA wil dat Doel 4 en Tihange 3 na 2025 nog 10 jaar openblijven omdat het land nog niet zonder kernenergie kan. Het zo lang verwachte Energiepact lijkt er dus niet te zullen komen tegen Kerstmis.

Eigenlijk moest het er al zijn in 2015, maar het ziet er zelfs niet naar uit dat het langverwachte Energiepact er eind dit jaar zal liggen. De vier ministers van Energie – bij wie de Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) en zijn federale collega Marie Christine Marghem (MR) – waren dat nochtans van plan.

Tegen Kerstmis wilden ze met een plan komen dat eindelijk bepaalt waar België op energievlak naartoe wil. Weg met fossiele brandstoffen? Hoeveel investeren we in hernieuwbare energie? En de cruciale vraag: is er nog plaats voor kernenergie in België? En daar wringt het politieke schoentje.

Het is nochtans één (N-VA) tegen allen. Niet alleen de ministers hebben al gezegd dat alle kerncentrales in 2025 best sluiten. Ook premier Charles Michel (MR) benadrukte onlangs dat de kernuitstap er nu eindelijk moet komen. Die ligt wettelijk vast én staat in het regeerakkoord. Alleen wijst de N-VA op de kleine lettertjes: de uitstap kan er alleen komen indien onze energiebevoorrading verzekerd is en onze energiefactuur niet te veel stijgt.

En aan die voorwaarden is volgens de N-VA-parlementsleden Bert Wollants en Andries Gryffroy niet voldaan. Volgens de twee is er nog altijd geen enkele studie die aantoont dat ons land binnen 7 jaar zonder kernenergie kan en hoeveel dat precies gaat kosten. ‘We kunnen de centrales toch niet sluiten en zeggen dat we later wel zullen zien hoeveel alles kost? Wij gaan geen blanco cheque tekenen en onze factuur ongecontroleerd laten stijgen’, zegt Wollants.

Hernieuwbare energie

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet al verstaan dat het nu nog te vroeg om kernenergie volledig te bannen. ‘In 10 jaar tijd is het aandeel in hernieuwbare energie gestegen van 1,9 naar 6 procent en dat heeft 20 miljard euro gekost. Nu zeggen dat we alles tegen 2025 gaan regelen … Wij willen een realistisch plan’, verklaarde hij in Villa Politica.

Maar de twee N-VA-parlementsleden gaan een stap verder en trekken de logica ook politiek door: de N-VA zal geen Energiepact aanvaarden waarin een volledige kernuitstap staat. Wanneer de ministers van Energie daarover een voorstel doen, zullen de Vlaams-nationalisten zich daar binnen de regering tegen kanten, klinkt het klaar en duidelijk. ‘Beter de nodige tijd nemen dan nu holder-de-bolder een pact afsluiten’, aldus Gryffroy.

Grote lobbygroepen

Dat betekent dat het Energiepact weer naar af gaat. Wat de oefening voor onder anderen Bart Tommelein bijzonder moeilijk maakt. De Open VLD-minister haalde afgelopen weekend nog fors uit naar de houding van de N-VA inzake kernenergie. ‘Ik ben stomverbaasd dat de grootste regeringspartij zich zo laat leiden door de grote lobbygroepen’, zei hij.

Ook CD&V is verbolgen. Kamerlid Leen Dierick vindt dat er zo snel mogelijk een pact moet komen. Anders is het te laat om de omslag te maken en zullen bedrijven niet investeren in hernieuwbare energie. De CD&V’ster vewijst naar de studie van Elia, waarin staat dat de kerncentrales dicht kunnen, maar dat dan wel heel snel alternatieven moeten worden gezocht. ‘Als de N-VA niet wil dat we beslissen, beslissen we eigenlijk ook: dan blijft het kernenergie, terwijl dat een eindig verhaal is. De N-VA speelt met onze toekomst.’