SPD-leider Martin Schulz met gemak herverkozen
Martin Schulz. Foto: EPA-EFE

De Duitse sociaaldemocraten zijn officieel bereid tot gesprekken met de christendemocratische partijen CDU en CSU over het vormen van een nieuwe federale regering. Na het vinden van die consensus, werd Leider Martin Schulz met sprekend gemak herverkozen.

Zowat 600 afgevaardigden op de partijbijeenkomst van de SPD stemden donderdag met grote meerderheid voor gesprekken met het oog op de vorming van een nieuwe ‘grote coalitie’. Dat gebeurde na urenlange debatten. Een andere optie is gedoogsteun voor een minderheidsregering onder bondskanselier Angela Merkel (CDU).

Schulz had zulke gespreken na de verkiezingen lange tijd geweigerd, maar leek sinds begin december van mening te veranderen. Vorige week besliste SPD het van dit partijcongres af te laten hangen.

Mochten de gesprekken op niets uitlopen, dan dreigen nieuwe verkiezingen.

Nadat de consensus bereikt was, beslisten de afgevaardigden dat Schulz zichzelf mocht opvolgen aan het hoofd van de Duitse sociaaldemocraten, hoewel de partij onder zijn leiding bij de verkiezingen van september haar slechtste resultaat haalde sinds 1949. Dat uitte zich uiteindelijk ook in de stemming: toen Schulz in mei voor het eerst werd verkozen, kreeg hij alle stemmen achter zich, maar deze keer moest hij zich tevredenstellen met een score van 81,9 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig