Misschien maakt Gents burgemeester Daniël Termont een definitief einde aan de ‘neuzekesoorlog’ in Gent. ‘Ik vind dit geen folklore meer’, zegt hij nadat een cuberdonverkopers gefilmd werd tijdens een racistische scheldpartij. Termont heeft de vergunninghouder opgedragen om zijn samenwerking met de betrokken verkoper definitief stop te zetten.

‘Ik zal maar niet herhalen waarvoor ze mekaar hebben uitgemaakt? Er zijn grenzen. En die zijn overtreden door deze man’, zegt Termont in een interview met persagentschap Belga. Uit beelden die door toeristen op YouTube werden geplaatst, is te horen hoe de bewuste verkoper zijn concurrent, die iets verderop hetzelfde snoepje verkoopt, uit voor ‘A piece of shit in two shoes’. Vervolgens krijgt de man met Noord-Afrikaanse roots nog een reeks racistische uitlatingen naar het hoofd geslingerd.

‘Naar aanleiding van de racistische uitspraken hebben wij onderzocht wat juridisch mogelijk is’, zegt de Gentse burgemeester. ‘De man is niet zelf de vergunninghouder, maar werkt als zelfstandige voor de vergunninghouder. Het is onaanvaardbaar voor het imago van Gent, en bovendien wettelijk niet toegelaten om zo een uitspraken te doen. Ik heb de vergunninghouder laten betekenen dat hij niet meer met deze man mag samenwerken.’ Anders verliest hij zijn vergunning.

Indien er tegen de beslissing geen beroep wordt aangetekend, is de zogenaamde ‘neuzekesoorlog’ een hoofdrolspeler kwijt. Termont hoopt dat zo de rust terugkeert na een hoog opgelopen concurrentiestrijd die dit jaar nog de internationale pers haalde.

Eerder dit jaar kwam het al tot een opflakkering van de 'neuzekesoorlog'. Toen kreeg de ene verkoper een emmer water over het hoofd (zie video hieronder).

De voorbije weken kwam het tot een escalatie, nadat drie karren met cuberdons gestolen werden uit een garagebox en in het water werden gegooid. ‘Ik zal de concessiehouders en alle medewerkers bij mij roepen en hen de levieten lezen’, aldus Termont. ‘Als er nog één incident is, zal ik alles doen om de vergunning definitief in te trekken.’ De politie zal erop toezien dat de beslissing wordt nageleefd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig