Kempen Insect Valley op zoek naar specialisten en operatoren
Foto: Jobat.be
In de Kempen werd eind augustus de officiële aftrap gegeven van de twee EFRO-projecten ‘Kempen Insect Cluster’ en ‘Insect Pilot Plant’, projecten die het potentieel van insecten als hoogwaardige grondstof of als afvalverwerker moeten valoriseren. Johan Jacobs, CEO van Millibeter, verwacht spoedig een doorbraak om commerciële productie op te starten.

De Kempen Insect Valley is een uniek en innovatief samenwerkingsverband van Millibeter uit Aartselaar dat zich heeft gespecialiseerd in de kweek van de zwarte wapenvlieg, Voka-Kamer van Koophandel (KvK) Kempen, Thomas More, KU Leuven Campus Geel en VITO, met de steun van het Innovatiecentrum Antwerpen. Enerzijds buigen de kennisinstellingen zich binnen het project ‘Insect Pilot Plant’ over de opschaling naar een installatie voor de kweek, oogst en bioraffinage van insecten voor industriële productie. Anderzijds biedt de Kempen Insect Cluster, een project van Voka-KvK Kempen en Millibeter, een open co-creatie-platform waar bedrijven de mogelijkheden voor insecten-bioconversie aftoetsen en samen nieuwe producten en diensten ontwikkelen.

“Momenteel zitten we in de fase om het plaatje van financiering rond te krijgen”, zegt de CEO van Millibeter. “Maar ik verwacht op korte termijn daarrond een doorbraak zodat een commercialisering van de productie dan niet ver meer af is. Eens opgestart, verwachten we een productie van vier tot vijf ton product per dag te kunnen halen.”

Hoog- en laaggeschoold

“Daarvoor hebben we uiteraard meer mensen nodig. Momenteel zijn we met zes mensen, als de productie van start gaat, zullen er een twintigtal extra nodig zijn. Interessant is dat het om heel uiteenlopende profielen gaat. We hebben zeer hooggeschoolde specialisten, onder wie ook mensen met internationale ervaring nodig, maar hebben ook kansen te bieden voor laag- of ongeschoolden die als operator in het productieproces worden ingezet. Want er bestaat geen specifieke opleiding tot insectenkweker. Kandidaten moeten vooral passie hebben en gemotiveerd zijn om de handen uit de mouwen te steken. Want het blijft voor een stuk handenarbeid”, verduidelijkt Johan Jacobs.

>

>

>