Polen, Tsjechië en Hongarije voor EU-hof voor weigering spreidingsplan
Foto: Anadolu Agency

De Europese Commissie daagt Polen, Tsjechië en Hongarije voor het Europees Hof omdat ze weigerden vluchtelingen over te nemen van Griekenland en Italië.

Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 keurde een meerderheid van de lidstaten een verplicht spreidingsplan goed. Het tijdelijke spreidingsplan moest de druk weghalen bij Italië en Griekenland, de twee toegangspoorten tot Europa. De lidstaten kregen quota opgelegd over het aantal vluchtelingen - vooral uit Syrië en Eritrea - dat ze moesten overnemen.

Polen, Tsjechië en Hongarije weigerden evenwel om eraan deel te nemen. Ze waren van bij de start tegen het plan gekant en kwamen hun verplichtingen niet na. Tsjechië nam slechts 12 vluchtelingen op, Hongarije en Polen lieten niemand overbrengen.

In een reactie laat Polen alvast weten klaar te zijn de beslissing van destijds te verdedigen voor het Hof. Volgens de vice-minister van Buitenlandse Zaken Konrad Szymanski had het aanvaarden van het spreidingsplan de veiligheid van de Polen in gevaar gebracht, en ‘niemand kan ons daartoe verplichten’. De rechtse regering van het land had het plan destijds immers geweigerd uit bezorgdheid voor aanslagen.

Inbreukprocedure

Het gaat intussen om de derde stap in de inbreukprocedure tegen landen die aan hun wettelijke plicht verzaken. Die procedure begon in juni, toen de drie landen een aanmaningsbrief in de bus kregen. Ook Slovakije kreeg toen een tik op de vingers, al kregen zij geen brief.

Een maand later voerde de EU de druk op door een ‘met redenen omkleed advies’ te sturen naar de drie landen. Omdat hier tot vandaag geen antwoord op kwam, wordt overgegaan naar stap drie: de zaak voor het Hof van Justitie brengen.

Als de landen bij hun weigering blijven, riskeren ze een boete. In het slechtste geval, verliezen de landen tijdelijk hun stemrecht in Europa.