Uefa sluit Brussel uit voor Euro 2020
Een maquette van het Eurostadion. Foto: BELGA

De Europese voetbalbond (Uefa) heeft beslist dat Brussel toch geen gaststad is voor het Europese kampioenschap. Londen en Rome nemen de plaats van onze hoofdstad in.

Het Uitvoerend Comité van de Uefa besliste vandaag dat Brussel geen speelstad wordt voor het EK van 2020. De vele onduidelijkheden rond het nog te bouwen Eurostadion, waarvoor op 2,5 jaar voor de start van het tornooi zelfs nog geen bouwvergunning is, gaven voor de Europese voetbalbond de doorslag. 

De voorbije dagen is er nog volop gelobbyd door de voetbalbond bij de leden van het Uitvoerend Comité, met als ultieme argument dat Brussel toch de Europese hoofdstad is. Dat blijkt nu geen effect gehad te hebben, want de Uefa staat Brussel zelfs het verhoopte uitstel niet toe.

Cardiff en Stockholm leken de grootste kandidaat om de wedstrijden over te nemen, maar uiteindelijk is het Londen dat de plaats van Brussel inneemt. De wedstrijden zullen daar gespeeld worden in het vernieuwde Wembley-stadion. De openingswedstrijd, die ook in Brussel zou gespeeld worden, verhuist naar de Italiaanse hoofdstad Rome.

Op het EK van 2020 worden de groepswedstrijden voor het eerst in verschillende Europese landen gespeeld, waar alle wedstrijden tot nu toe in één land plaatsvonden.