Een zichtbaar tevreden Carles Puigdemont heeft donderdagmiddag de duizenden in Brussel toegestroomde Catalanen toegesproken op het Jean Reyplein, in het hart van de Europese wijk.

De afgezette minister-president bedankte zijn landgenoten, én de Belgische en Brusselse politie. De Catalanen zakten donderdag met meer dan 45.000 af naar Brussel, volgens de organisatie van Assemblea Nacional Catalana ‘de grootste demonstratie sinds jaren’ in onze hoofdstad.

‘Merci’

Puigdemont was zichtbaar tevreden met die opkomst. Hij bedankte de menigte in het Catalaans, en zei ook ‘merci’ aan de Brusselse ordediensten om alles in goede banen te leiden.

De Catalaanse leider toonde zich erg strijdvaardig en riep de EU op om moed te tonen. ‘Europa mag geen schrik hebben om de fundamentele democratische waarden te verdedigen’, vindt hij. ‘Catalonië wil verder als een democratisch land. We gaan ons hiervoor verder vredevol inzetten in het hart van Europa.’

Eindigen deed Puigdemont met een boodschap aan de Spaanse premier Manuel Rajoy, die hij een ‘vijand’ noemde. ‘Een demonstratie van deze grootte om criminelen te verdedigen?’, verwees hij naar de in Spanje opgesloten Catalaanse leiders, ‘de twee Jordi’s’ en Oriol Junqueras. ‘Aan Juncker en alle vrienden van Rajoy: heb je ooit zo’n grote betoging gezien om criminelen te steunen? Ik denk dus dat we democraten zijn.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in