Het verhaal van de zesde vrouw op de cover van Time
Foto: AFP

De cover van het Amerikaans magazine Time ging woensdag de wereld rond. Op de foto staan vijf vrouwen die iedereen vertegenwoordigen die het taboe rond seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag heeft doorbroken. Maar er staat nog een zesde vrouw op de foto.

Wie goed kijkt, ziet dat er eigenlijk zes vrouwen op de cover staan. En net die zesde, anonieme vrouw is misschien zelfs nog het meest hét symbool voor de #MeToo-beweging.

Onderaan rechts op de foto staat een arm afgebeeld. Die is van een jonge vrouw die werkt in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Texas. De vrouw was het slachtoffer van seksuele intimidatie door een overste, maar getuigde anoniem tegenover Time. ze vreesde dat als ze haar getuigenis publiekelijk zou doen, dit een negatieve impact kan hebben op haar familie.

Ze staat dus zonder gezicht op de cover en ze blijft ook anoniem binnenin het magazine, waarin de vrouwen aan het woord komen. ‘Maar haar aanwezigheid is een teken van solidariteit, en het vertegenwoordigt al de mensen die nog niet naar buiten zijn kunnen komen met hun verhaal of hun identiteit kenbaar hebben kunnen maken.’

Het verhaal van de zesde vrouw op de cover van Time

‘Waarom heb ik niet gereageerd?’

Aan Time vertelt de 28-jarige vrouw hoe ze zich nog alle details herinnert van wat er haar is overkomen. Ze kon niet stoppen met denken of ze het op een of andere manier had kunnen vermijden. ‘Waarom heb ik niet gereageerd? Ik bleef maar denken of ik iets gedaan of gezegd had, of ik op een bepaalde manier had gekeken waardoor hij dacht dat het oké was om te doen wat hij deed’, zegt de vrouw in Time. ‘Ik voel nog elke dag hoe zijn handen op mijn lichaam aanvoelden. Ik weet nog welk T-shirt ik die dag droeg.’

Het verhaal van de zesde vrouw op de cover van Time
De 28-jarige ziekenhuismedewerkster. Foto: Time

‘Griezelig gelijkende verhalen’

De anonieme vrouw staat samen met actrice Ashley Judd, zangeres Taylor Swift, Uber-ingenieur Susan Fowler, lobbyist Adama Iwu en Mexicaans immigrante en aardbeiplukster ‘Isabel Pascual’ (haar naam werd veranderd om haar identiteit en familie te beschermen) op de cover van Time.

‘Op het eerste gezicht konden deze vrouwen niet meer van elkaar verschillend zijn’, klinkt het bij Time. ‘Hun leeftijd, hun religie, hun families, hun etniciteit, hun inkomen ... Het waren allemaal verschillende werelden. Maar op die ochtend in november was wat hen verschillend maakte veel minder van belang dan wat hen samenbracht: gelijkaardige ervaringen.’

Goed of slecht

Elk jaar sinds 1927 kiest het toonaangevend magazine Time de ‘Persoon van het Jaar’. Die titel gaat naar de persoon of naar een groep van mensen die het nieuws het (bijna) voorbije jaar het meest hebben beïnvloed, op een goede of op een slechte manier. Zo kregen onder andere al Barack Obama, Angela Merkel, Mark Zuckerberg, de ebolastrijders, Adolf Hitler, Richard Nixon of Paus Johannes Paulus II al die titel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig