Opnieuw bekende modefotograaf onder vuur: 'De hele ervaring was afschuwelijk en vernederend'
Bruce Weber Foto: AFP

Na Terry Richardson wordt het nu ook erg warm onder de voeten van Bruce Weber. Twee modellen beschuldigen de Amerikaanse modefotograaf van seksueel misbruik.

Model Jason Boyce was de eerste om het ongepast gedrag van de toonaangevende fotograaf aan de kaak te stellen. Hij diende vorige week een klacht in waarin hij details vrijgaf over wat er tussen hem en Weber is gebeurd tijdens een fotoshoot in 2014. Boyce vertelde dinsdag zijn verhaal opnieuw voor de pers.

‘Weber nam mijn hand en raakte daarmee eerst mijn eigen genitaliën aan, om die daarna op zijn genitaliën te leggen. Daarna stopte hij zijn vingers in mijn mond en zei dat ik met wat zelfvertrouwen best wel ver zou kunnen geraken. De hele ervaring was afschuwelijk en vernederend’, vertelde een geëmotioneerd Boyce. Hij kreeg daarna te kampen met depressie en angstaanvallen.

Na de getuigenis van Boyce stapte een tweede model naar voren met zijn verhaal, Mark Ricketson. ‘Ik heb dit de voorbije dertien jaar geheimgehouden. Pas recent vertelde ik wat me overkomen was aan andere jongemannen, die net als ik wisten dat we op een zwarte lijst zouden belanden als we neen zouden zeggen.’ In tegenstelling tot Boyce, kan hij geen klacht meer indienen, omdat de zaak verjaard is.

Ondergoedreclame

De 71-jarige Weber heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Hij heeft een cv om u tegen te zeggen: Weber werkte voor alle grote bladen als Vogue en Rolling Stone, maar was ook kind aan huis bij bijna alle grote modehuizen. In 1992 haalde hij rapper Marky Mark voor de lens om het ondergoed van Calvin Klein te promoten.

Die foto’s werden zijn handelsmerk. De rode draad in zijn werk is erotiek en hij heeft altijd een voorkeur gehad voor jonge, gespierde mannen. Hij fotografeerde ook een editie van de bekende Pirelli-kalender en maakte heel wat modefilms voor Yves Saint Laurent, Moncler en Versace. Daarnaast regisseerde hij ook twee videoclips voor de Pet Shop Boys en zijn kortfilm Let’s get lost (over jazzmuzikant Chet Baker) werd in 1998 genomineerd voor de Oscars.

Vorige maand schreef het Britse model Edie Campbell nog een open brief waarin ze benadrukte dat heel wat grote namen in de modewereld hun macht misbruiken om hun ongepast gedrag te verbloemen. ‘De mediaberichtgeving heeft zich frustrerend genoeg enkel beperkt tot Richardson, en vermeed de complexe waarheid dat er veel meer verhalen zijn’, klonk het toen.