Oudste Belg overlijdt enkele dagen na haar 111de verjaardag
Fernande op het feestje voor haar 110de verjaardag vorig jaar. Foto: fvv

De oudste vrouw - en oudste persoon - van België is overleden. Dat meldt de Gentse schepen Sofie Bracke. Afgelopen zondag zou ze in woonzorgcentrum ‘Het Heiveld’ een feestje krijgen voor haar 111de verjaardag, maar dat kon niet doorgaan wegens ziekte.

Fernande De Raeve is woensdagavond op 111-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Gentse schepen Sofie Bracke op Facebook. ‘Ik leerde haar kennen als een zachte vrouw die genoot van haar glaasje wijn en de zon op haar gezicht. Veel sterkte aan de familie’, klinkt het verder.

Fernande was acht jaar oud toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Als oorlogswees ontmoette ze in 1929 haar echtgenoot Emilius, met wie ze een dochter en een zoon kreeg. Ze woonden in Oostakker aan de Oude Bareel. Toen haar man met pensioen ging, kochten ze een tent en gingen ze reizen.

Na zijn overlijden in 1995 woonde Fernande nog vijf jaar alleen waarna ze, omwille van een verminderd gezichtsvermogen, ging inwonen bij haar dochter en schoonzoon. Op 96-jarige leeftijd verhuisde ze naar woonzorgcentrum ‘Het Heiveld’. Hoewel ze niet goed kon zien, ‘geniet ze des te meer van een wandeling, een straaltje zon of een goed glas wijn’, aldus haar verzorgers.

‘Steeds meer Gentenaars bereiken de leeftijd van 100 jaar of meer’, weet Bracke nog. ‘Twintig jaar geleden telde onze stad 24 eeuwelingen, tien jaar later waren dat er al 45 en in 2017 wonen er dus bijna 60 eeuwelingen in Gent’, klinkt het nog.

Nieuwe oudste Belg

Na het overlijden van De Raeve, is de 110-jarige Madeleine Dullier uit Mettet, in de provincie Namen, de nieuwe oudste Belg.

Madeleine Dullier werd geboren op 30 april 1907 in Mettet en verblijft momenteel in het rust- en verzorgingstehuis ‘Au bien-être’ in Courcelles (Henegouwen). In mei vorig jaar werd Dullier al uitgeroepen tot de oudste Waal.