De betogers vragen aandacht voor de situatie in hun thuisland en betuigen hun steun aan hun leider Carles Puigdemont en de andere leden van de afgezette Catalaanse regering. De optocht verloopt rustig. 

De 100 Catalanen die overnachtten in een Brasschaatse jeugdherberg hadden er vanochtend alvast zin in, kon onze redacteur vaststellen. De betogers verzamelden vanaf 10 uur in het Jubelpark, vanwaar de betoging vertrok om 11.30 uur. De manifestatie zette zich in gang op de Renaissancelaan om dan via de Kortenberglaan, de Stevinstraat, en de Etterbeeksesteenweg op het Jean Rey Plein te eindigen. Daar zal de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont een toespraak houden. Het einde van de actie is voorzien rond 15.30 uur. 

Na de rellen in Brussel de afgelopen weken wordt de politiecapaciteit versterkt, laat de politie weten. ‘Er zal een reserve zijn voor openbare orde met steun van de federale politie en andere lokale zones en er zal eveneens personeel in burger aanwezig zijn’, aldus politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

Brusselse hotels volgeboekt

De Catalanen willen naar eigen zeggen geen boodschap verspreiden voor een onafhankelijk Catalonië, maar vragen aan Europa respect voor de Catalanen en hun rechten. Een deel van de meer dan 20.000 Catalanen die verwacht worden, kwam gisteren al aan in Brussel.

De Brusselse hotels zijn volgeboekt, laat de Brussels Hotel Association weten, en de burgemeester van Brasschaat bood een honderdtal betogers onderdak in een jeugdherberg daar. Bij het ontbijt werd alvast het Catalaanse volkslied ingezet.

Verkeer

Op het volledige parcours geldt een parkeerverbod en de voertuigen die niet tijdig weg zijn, zullen getakeld worden. Aan de automobilisten wordt aangeraden de Europese wijk en de oostelijke rand zo veel mogelijk te mijden. De Reyers-centrumtunnel werd preventief afgesloten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in