Greg Van Avermaet wint vierde Kristallen Fiets op een rij, ook Jolien D’hoore volgt zichzelf op
Foto: BELGA

Greg Van Avermaet heeft woensdagavond de 26ste editie van de Kristallen Fiets gewonnen. De renner van BMC verzamelde 802 punten, 174 punten meer dan de tweede in de stand Philippe Gilbert. Dylan Teuns en Wout van Aert delen gezamenlijk de derde plaats met 146 punten. Op de erelijst volgt Van Avermaet zichzelf op. Eerder dit jaar won hij ook al de Flandrien-trofee voor de zesde keer in zijn carrière.

De Kristallen Fiets is een verkiezing georganiseerd door de krant Het Laatste Nieuws. De trofee wordt uitgereikt door een kennersjury van journalisten (schrijvende pers, audiovisuele en nieuwe media), de 11 ex-laureaten (onder wie Andrei Tchmil, Johan Museeuw, Peter Van Petegem, Philippe Gilbert, Tom Boonen, Sven Nys en Greg Van Avermaet), een delegatie van de Belgische Wielrijdersbond (KBWB), de verschillende bondscoaches en ruim 40 wielercoryfeeën en oude gloriën. Daarbij onder meer Eddy Merckx, Rik Van Looy, Roger De Vlaeminck, Etienne De Wilde, Roland Liboton, Patrick Sercu, Freddy Maertens, Eric Vanderaerden, Johan De Muynck en Lucien Van Impe.

De 32-jarige Van Avermaet bracht het voorbije seizoen zeven wedstrijden op zijn palmares. Zo won hij de Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix. Voorts mocht hij twee keer juichen in de Ronde van Luxemburg en pakte hij er ook het eindklassement.

Voor Van Avermaet is het zijn vierde Kristallen Fiets. Eerder won hij de vorige drie edities in 2016, 2015 en 2014. Recordhouder is Johan Museeuw (1993, 1995, 1996, 1997 en 2002) met vijf trofeeën. Samen met Philippe Gilbert (2008, 2009, 2010, 2011) en Tom Boonen (2004, 2005, 2006, 2012) heeft Van Avermaet nu vier trofeeën in zijn kast.

Ook Jolien D’hoore volgt zichzelf op

Jolien D’hoore heeft woensdag de Kristallen Fiets voor vrouwen gewonnen. De 27-jarige renster scoorde 788 punten, 124 meer dan Sanne Cant. Lotte Kopecky werd derde met 520 punten.

De Kristallen Fiets kreeg er doorheen de jaren enkele ‘kleine broertjes’ bij. Zo wordt sinds 1994 de Jongere van het Jaar en sinds 2000 de Teammanager/Ploegleider/Coach van het Jaar verkozen. Voorts bepaalt het grote publiek online wie als ‘Helper van het Jaar’ de Kristallen Zweetdruppel in ontvangst mag nemen.

Sinds 2016 is er ook een Kristallen Fiets voor vrouwen die D’hoore voor het eerst op haar naam bracht. Dit jaar behaalde D’hoore elf zeges op de weg en kroonde ze zich in Hong Kong tot de eerste wereldkampioene ploegkoers bij de vrouwen, aan de zijde van Lotte Kopecky. Met Sanne Cant had ze een taaie tegenstander. Cant kroonde zich in januari voor het eerst tot wereldkampioene in het veld en pakte ook de eindwinst in de Superprestige en de DVV Trofee. Ze werd verder nog Belgisch en Europees kampioene. Dat volstond evenwel niet om D’hoore de trofee af te snoepen.

Bjorg Lambrecht werd voor het tweede jaar op rij verkozen tot jongere van het jaar. Hij haalde het met 726 punten. Jasper Philipsen werd met 452 punten tweede, Harm Vanhoucke werd derde met 198 punten. De 20-jarige Lambrecht won het voorbije seizoen Luik-Bastenaken-Luik bij de beloften, behaalde ritwinst in de vierde etappe van de Ronde van de Isard d’Ariège en werd tweede in de eindstanden van de Ronde van de Isard d’Ariège, de Ronde van Aosta (na Pavel Sivakov), de Ronde van de Savoie-Mont-Blanc en de Ronde van de Toekomst (na Egan Arley Bernal). Volgend seizoen wordt hij prof bij Lotto Soudal.

De prijs van beste ploegleider/manager van het jaar gaat naar Patrick Lefevere met 526 punten, voor de vijfde keer in zijn carrière, al moest hij de eerste trofee wel delen met Johan Bruyneel in 2000. Valerio Piva van BMC werd tweede met een score van 296 punten, Hilaire Van der Schueren derde met 256 punten.

De helper van het jaar, of de Kristallen Zweetdruppel, verkozen door het publiek via de website van Het Laatste Nieuws, ging voor het eerst naar Julien Vermote met 50 procent van de stemmen. Tim Declercq werd tweede met 20 procent van de stemmen, Oliver Naesen en Frederik Veuchelen bezetten samen de derde plaats met 13 procent.